OVERIJSSEL – Het is weer zomertijd. De komende tijd blijft het ‘s avonds een uurtje langer licht. Het gerommel met de klok gaat trouwens wel veranderen. Het Europees Parlement wil namelijk dat de lidstaten in 2021 permanent overschakelen naar de zomertijd of de standaardtijd. De standaardtijd is de wintertijd.

Vanwege de oliecrisis werd in 1977 de zomer- en wintertijd ingevoerd. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou energie worden bespaard. Er wordt jaren gediscussieerd over het verzetten van de klok. Sommige mensen hebben er last van omdat hun biologische klok wordt ontregeld.
Van het gehannes met de klok hebben ook de dieren last. In de ochtend- en avondspits moeten automobilisten nog meer dan normaal letten op plotseling overstekende dieren. De tijdwisseling zorgt voor meer aanrijdingen met wilde dieren. Dat komt omdat de spits samenvalt met de momenten dat reeën, herten en wilde zwijnen zich verplaatsen.

Vorig jaar gaf 80 procent van de gevraagde 4,6 miljoen Europeanen aan voor afschaffing van de zomertijd te zijn. Waarschijnlijk is het dit jaar ook een van de laatste keren dat de klok verzet moet worden. Op initiatief van CDA-Europarlementarier Annie Schreijer-Pierik uit Overijssel stemde het Europees Parlement er onlangs mee in dat er per 2021 een einde kan komen aan de omschakeling van de klokken.
De EU-lidstaten mogen zelf beslissen of ze overstappen op permanente zomer- of wintertijd. Een enquête van het ministerie van Binnenlandse Zaken wees uit dat 41 procent van de Nederlanders permanent wil overschakelen op wintertijd. Het lijkt inderdaad die kant op te gaan, ook al omdat Duitsland, een belangrijke handelspartner, dit ook wil.

Overigens gaat de geschiedenis van de zomertijd verder terug dan het jaar 1977. Tijdens de Eerste Wereldoorlog voerden de Duitsers voor het eerst de zomertijd in. De oorlog was duur en om kolen te besparen besloot Duitsland op 30 april om één uur voor middernacht de zomertijd in te voeren, waaronder ook de bezette delen in België en Frankrijk. Nederland volgde een dag later.

De periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog kende geen zomer- of wintertijd. Op bevel van de Duitsers ging ons land in de Tweede Wereldoorlog van de Amsterdamse Tijd over op de Midden-Europese Tijd. De klok moest één uur en veertig minuten vooruit worden gezet zodat het in Nederland even laat zou zijn als in Duitsland. In 1946 werd de zomertijd afgeschaft. In 1977 werden zomer- en wintertijd vanwege de oliecrisis opnieuw van stal gehaald.