EUROPA (OVERIJSSEL) – Terwijl we in Overijssel nog in afwachting zijn van de vorming van een definitief college mochten we donderdag wederom naar de stembus. Ditmaal voor de Europese verkiezingen. Wie op een politicus uit Overijssel wilde stemmen, moest goed zoeken. Van de 308 mensen op de kieslijsten komen er slechts negen uit Overijssel. Dat meldt RTV Oost. Wie zijn die kandidaten?

Lijst 4 (VVD) – Malik Azmani uit Dalfsen

Malik Azmani is de enige Overijsselaar die ook lijsttrekker is van zijn partij. Hij voert de VVD aan in de Europese campagne. Een rol in het kielzog van VVD-partijleider Mark Rutte. De Dalfsenaar is natuurlijk vooral bekend als lid van de Tweede Kamer voor de VVD waarvan hij sinds 2010 deel uitmaakt. Een klus die hij tussen 2010 en 2014 combineerde met het raadslidmaatschap in de gemeente Ommen. In zijn beginperiode in de Kamer was Azmani woordvoerder Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Later werd dat Immigratie & Asiel, Mensenhandel & Prostitutie en de WIV/AIVD.  Hij noemt zichzelf een doorzetter met lef die goed out of the box kan denken. Oktober vorig jaar werd hij lijsttrekker van de VVD voor de verkiezingen van donderdag. Met een speciaal campagnebusje trekt hij nu rond onder het motto: #MalikMaaktMeters. 

Lijst 1 (D66) – Vic van Dijk uit Enschede

In Enschede en omgeving is Vic van Dijk geen onbekende. Hij is raadslid voor D66 in de stad waar zijn partij deel uitmaakt van het college. Van Dijk zegt in een video op zijn eigen site dat hij zich verkiesbaar heeft gesteld voor het Europees Parlement, omdat dat grote Europa juist lokaal heel hard nodig is. 

“De welvaart van onze inwoners gaat met sprongen vooruit als we Europees samenwerken en de grenzen kunnen uitgummen”, aldus Van Dijk. 

Lijst 2 (CDA Europese Volkspartij) – Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde

Verreweg de meest bekende Europese politica uit Overijssel is Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde. Ze staat op plek vier op de lijst. Haar partij staat in de peilingen op drie zetels; het wordt dus nog heel spannend. 
Bij de vorige Europese verkiezingen vond Schreijer-Pierik zich overigens terug op plek 25 op de kieslijst van het CDA. Haar partij haalde toen vijf zetels en ook Schreijer-Pierik ging naar Europa door het hoge aantal voorkeursstemmen dat ze kreeg. Dankzij 113.000 voorkeursstemmen kreeg ze toch een zetel in het Europees Parlement. En daar wil ze nog vier jaar blijven. 
Schreijer-Pierik kwam de laatste jaren regelmatig vanuit Brussel in het nieuws. Zo liet ze weten dat Twente geld laat liggen in Brussel. “Er liggen veel meer kansen dan mensen in Twente denken. Daar zitten ze toch te veel in praatgroepjes bij elkaar. Kansen worden te weinig benut”, aldus Schreijer-Pierik. 
En dan was er de bonnetjesaffaire. In 2017 liet zij weten dat ze het niet nodig vond verantwoording af te leggen over een maandelijkse vergoeding van 4300 euro voor onkosten. ‘Al dat bonnetjesgedoe, daar doet Annie niet aan mee’. Dat kwam haar op stevige kritiek te staan, waarna ze uiteindelijk inbond en alsnog verantwoording aflegde.
Schaf maar af die invoering van de zomertijd. Het is misschien wel het bekendste pleidooi dat de politica heeft gehouden in het Europees Parlement. Volgens Schreijer wordt het ritme van kippen, koeien en andere dieren elk jaar danig in de war gebracht. Ook gezinnen met jonge kinderen zijn er niet blij mee. Ze baseert zich daarbij op wetenschappelijk onderzoek.
De Europese Commissie kwam vorig jaar met het voorstel om elke lidstaat zelf te laten beslissen: blijvend zomertijd of voor altijd wintertijd? Het is nu aan de lidstaten zelf om daar binnen afzienbare tijd een knoop over door te hakken. 

Lijst 5 (SP) – William van den Heuvel uit Hengelo

In de gemeentelijke en de provinciale politiek is William van den Heuvel uit Hengelo een bekend gezicht. Namens de SP zat hij twaalf jaar in de gemeenteraad van Hengelo. Was hij de vorige periode nog fractievoorzitter van de Socialistische Partij in de provincie Overijssel, bij de laatste verkiezingen stond hij op een onverkiesbare 22-ste plaats op de lijst. Voor de Europese verkiezingen is hij terug te vinden op plek 14 van de lijst.

Lijst 6 (PvdA) – Anja Timmer uit Hengelo

Op een verkiesbare plek staat ze niet, maar de PvdA heeft in de persoon van Anja Timmer een politica met een brok ervaring op de lijst staan. Ze was jarenlang Kamerlid, maar ook raadslid in Hengelo en wethouder in Almelo. Tegenwoordig is ze centrummanager in Hengelo en mag ze in die taak proberen het centrum van Hengelo een flinke lift te geven.

Op de lijst voor de PvdA staat ze op de achttiende plek. Een terugkeer in de politiek ligt niet direct voor de hand. De PvdA meldt dat Timmer als ‘gerenommeerd’ PvdA-lid is gevraagd als lijstduwer. 

Lijst 7 (ChristenUnie-SGP) – Klariska ten Napel uit Zwolle

De op één na jongste Overijsselse deelnemer aan de Europese verkiezingen komt uit Zwolle en staat op de gedeelde lijst van de ChristenUnie en de SGP. Het gaat om Klariska ten Napel, nog geen dertig. Zij verdiende haar sporen bij PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie. 
Ze is naar eigen zeggen gewoon de politiek ingerold. Ze deed onderzoek naar moderne slavernij en kwam in contact met mensen van PerspectieF. Uiteindelijk werd ze lid maar niet met als doel politica te worden, maar om de wereld mooier te maken. 

Lijst 8 (GroenLinks) – Sylvana Rikkert uit Zwolle

Sylvana Rikkert uit Zwolle staat als lijstduwer op plek 15 op de lijst van GroenLinks voor de Europese verkiezingen. Een bekend gezicht in Zwolle, want ze is fractievoorzitter van GroenLinks in de hoofdstad van Overijssel. Hoewel ze nu in Zwolle woont, is Rikkert een geboren Twentse. Haar roots liggen in Wierden. 
Rikkert stelt op de site van GroenLinks dat haar partij wil vergroenen door af te rekenen met de weggooi-economie. “Het zou geweldig zijn als we in de komende jaren in heel Europa strengere regels krijgen over plastic verpakkingsmateriaal en microplastics.” Ook heeft ze oog voor de landbouw in Europa. “GroenLinks zorgt voor verduurzaming van de Europese landbouw. We willen dat de biodiversiteit van het landschap op peil blijft en verhoogd wordt. In de afgelopen jaren hebben De Groenen, de partij waar GroenLinks in Europees verband onder valt, onder meer gezorgd voor een verbod op bestrijdingsmiddelen die zware schade toebrengen aan onze natuur.”

Lijst 12 (DENK) – Huda Sufyan uit Enschede

Huda Sufyan uit Enschede is de jongste deelnemer en de nummer 6 op de lijst van DENK. Ze is afgestudeerd in European Public Administration. Sufyan wil met duidelijke teksten richting Europa. Dat blijkt uit de manier waarop de Enschedese zich presenteert. “Mijn voornaamste reden om mee te doen is het feit dat ik het EU-beleid steeds onmenselijker zie worden”, stelt Sufyan in een campagnetekst op de Facebookpagina van DENK. 

“Ik wil het niet hebben over een ‘vluchtelingenprobleem’ alsof we het hebben over kakkerlakken die we moeten verdelgen”, aldus de Enschedese. “Het is onze plicht als mens om elkaar te beschermen en niet weg te kijken, want stilte is een vorm van toestemming.”

Lijst 13 De Groenen – Hans Baarslag uit Wierden

Hans Baarslag uit Wierden staat als negende op de lijst van De Groenen, maar over de 77-jarige Wierdenaar is weinig bekend. Hij is al ruim twintig jaar lid van De Groenen en profileert zich op de site van zijn partij als iemand voor wie composttoiletten geen geheimen kennen.