(foto: RTV Oost)

 

 

LELYSTAD – Wat moet er met de honderden hectares grond gebeuren als Lelystad Airport onverhoopt toch geen dependance van Schiphol wordt? Die vraag stond zaterdagmiddag in Utrecht centraal tijdens de zogenoemde ‘hackaton’ van de politieke politieke beweging Code Oranje. Onder het motto dat Lelystad een beter plan verdient, had de organisatie mensen uitgenodigd om met elkaar te brainstormen. Dat meldt RTV Flevoland.

Eind vorig jaar zette deze beweging al een burgertop over Schiphol op touw, bedoeld om over de toekomst van de luchtvaart na te denken. Uit die bijeenkomst bleek dat veel mensen vervoersalternatieven voor het vliegtuig missen. Eén van de plannen die in Utrecht besproken werden, behelsde dan ook het idee om van Lelystad Airport een Centraal Station Nederland te maken, vanwaaruit internationale treinverbindingen kunnen vertrekken. Ook een plan om van het vliegveld een groot Central Park te maken, een plan voor duurzame voedselproductie en een plan waarin woningen en industriële hennepteelt centraal staan kwamen aan bod.

“Sommige plannen zijn behoorlijk realistisch, er zijn ook wat meer futuristische componenten”, aldus Bert Blase, de initiatiefnemer van Code Oranje. “We gaan nu plannen samenvoegen en samen met experts en inwoners verder ontwikkelen. Onze alternatieve plannen komen echt uit de bevolking. We denken dat dit beter is dan politici hierover te laten beslissen.” Over een paar maanden houdt Code Oranje een vervolgbijeenkomst in Lelystad waar een alternatief maar concreet plan voor de terreinen van het vliegveld uit de doeken zal worden gedaan.