(afbeelding: Lukassen Produkties)

 

 

ARNHEM – Duizenden boeren en bouwvakkers uit Overijssel en vele collega’s uit andere provincies op klompen of kisten hebben zaterdagavond een overweldigende hart-onder-de-riem-party beleefd in het Gelredome in Arnhem. Warkende Helden Live. Zo heette het aanmoedigingsfeestje, want dat was het. Het initiatief kwam van Lukassen Produkties in Nijmegen en oud-Nieuwleusenaar Eddie Mensink (Mega Piraten Festijn) en was bedoeld om beide beroepsgroepen in deze barre stikstoftijden in het zonnetje te zetten. Voor het oog van al die harde werkers praatten William Bossong van Mooi Wark en Wim ‘Salabim’ van Aperlo van Poar Neem’n de avond in de stijl van Vrienden van Amstel Live aan elkaar.

Illusies dat Warkende Helden Live heeft geholpen tegen de stikstofcrisisboosheid heeft de organisatie niet. “Ach”, reageerde een boer uit Lemelerveld met een pilsje in de hand, “op een avond als deze parkeer je je zorgen even. Dat is wel wat waard.”

Met ruim 6000 bezoekers was het niet uitverkocht, wel donders gezellig. Het bier en de rest smaakten naar mee en dat biedt perspectieven voor de toekomst, al laat de organisatie zich daar vooralsnog niet over uit. The Spitfires, één van de oudste rockbands van de Achterhoek, had Warkende Helden Live als excuus aangegrepen om nog één keer op tournee te gaan. Dezelfde avond nog liet zanger en bassist Hein Migchelbrink, 72 inmiddels, doorschemeren ‘best nog een tijdje te willen doorgaan.’ Geen verrassing als je je bedenkt dat The Spitfires 2.0 naast Migchelbrink zelf uit de ‘jonge honden’ van De Woudrukkers bestaat. De rest van de line-up was prima de luxe met namen als Mooi Wark, Old Ni-js, WC Experience, BZB, Bertus Staigerpaip, Dutch Boys, Poar Neem’n, Beatcrooks, Ancora, Mannenkoor Karrespoor en Boer Bennie.

Benieuwd naar hoe het was? De beelden hieronder (met dank aan Eddie Mensink en Lukassen Produkties) spreken voor zich.