DALFSEN – Oranjevereniging Dalfsen grijpt dit jaar terug op vertrouwde programma-onderdelen en waarom ook niet? Als iets goed is hoef je het ook niet te veranderen.

Vanochtend wordt traditioneel afgetrapt met de reveille. Het dorp Dalfsen wordt gewekt door feestelijke Koningsdagnummers en muziek van de leden van Excelsior. Daarna volgt rond 09.30 uur het Ochtendgloren, het moment dat Koningsdag officieel wordt ingeluid. Dit jaar gebeurt dat door loco-burgemeester Ruud van Leeuwen. Burgemeester Erica van Lente en wethouder Jan Uitslag hebben dan net het Oranje-ontbijt in Oudleusen achter de kiezen en gaan dan door naar Nieuwleusen waar hen een vol programma wacht. Bij het Ochtendgloren op het evenemententerrein in Dalfsen wordt gezamenlijk geproost op de koning. Ook dan is Muziekvereniging Excelsior uiteraard present. Op het terrein worden de gehele dag verschillende activiteiten gehouden. De kinderspelen bijvoorbeeld, de highland games, het muzikaal prentenboek of het jeu de boulestoernooi.

Tijdens de kinderspelen leggen de kinderen in de basisschoolleeftijd onder meer een parcours af met een skippybal, maar ook sjoelen is mogelijk net als vier op een rij.
Voor de Hiawatha highland games hebben zich aardig wat deelnemers ingeschreven. Gekleed in Schotse kilt gaan ze onderling de strijd aan. Van een heel andere orde is het Albert Heijn jeu de boulestoernooi. Ieder team speelt minstens twee wedstrijden.

Op het programma staat ook het defilé of – zoals gebruikelijk in Dalfsen – doe maar gewoon normaal: de optocht met versierde wagens. Dat betekent volgelopen straten en feestelijke deelnemers op straat. De route begint bij het gemeentehuis en gaat via de Raadhuisstraat en de Prinsenstraat naar het Kerkplein en vervolgens door naar de Bloemendalstraat, de Pastoriestraat, de Camerlinkstraat, de Stickerstraat, de Thomas á Kempislaan, Polhaarweg, Brethouwerstraat, de Ruigedoornstraat, Prins Bernhardstraat en tot slot de Bruineleeuwstraat.

Op het evenemententerrein is voor de jongeren een workshop graffiti en aansluitend is er de Hiawatha Orange Drakenboot Race. De welbekende spannende bootrace over de Overijsselse Vecht. Twee teams nemen het telkens tegen elkaar op. Welk team gaat er na 200 meter als eerste over de finish? Uiteindelijk zullen er in de finale vier teams tegen elkaar strijden voor de winst.
Daarna volgt de prijsuitreiking waarbij alle onderdelen worden bekroond. De optocht dus, maar ook de straatversiering en de deelnemers aan de drakenbootrace
Tot slot en nieuw op het programma is de Dalfser kroegavond. Het is een dikke vette knipoog naar het succes van Feessie zo’as Vrogger – DJ Buffel, de band Nikx en DJ Jurrie van Keulen zorgen voor de muziek en dat is altijd voor de bakker.