(foto: Bert René Brinkman)

 

 

DALFSEN – Het werk van Dorothé Brinkman en Frans Adriaenssen is in de meivakantie te bewonderen in de voormalige synagoge. Stil in klei en olie luidt de naam de naam van de expositie. Dorothé Brinkman laat keramische beelden zien en Frans Adriaenssen toont kleine schilderijen. Ondanks de grote verschillen tussen beiden in materiaal en techniek, is de verstilling in hun beelden een belangrijke overeenkomst.

De keramische dieren van Dorothé Brinkman zijn eenvoudig van vorm en kleur, kwetsbaar, terloops en ingetogen. Zij ontwikkelde zich als autodidact in het tekenen en schilderen en werkt sinds enkele jaren ruimtelijk met keramische beelden. Met de ruwe chamotte klei als basismateriaal ‘bouwt’ zij vooral dieren, maar ook mensfiguren met een grote verstilling, heel karaktervol. “Dorothé bouwt iemandsen”, aldus haar broer tijdens de introductie.

De olieverfschilderijtjes op hout van Frans Adriaenssen laten een grote aandacht zien voor gewone dingen (een glas, een lezende figuur) en liefde voor het ambacht en de verf. Frans werkt nauwkeurig en geduldig, met vele lagen, en weet zo verstilde beelden te creëren. De oud-collega die Frans tijdens de opening introduceerde noemde hem “iemand met een aandoening, want hij maakt kunst.”

De expositie is tot en met zondag 6 mei te zien in de voormalige synagoge in de Julianastraat. Doordeweeks kan men terecht van 14.00 tot 17.00 uur en tijdens Kunst om Dalfsen, op zaterdag 5 en zondag 6 mei van 10.00 tot 17.00 uur.