(afbeelding: Farmers Defence Force )

 

 

BINNENLAND – Weggebruikers kunnen zich opmaken voor een stroperige woensdag met de nodige vertraging. De boerenprotestorganisatie Farmers Defence Force (FDF) trekt morgen met ongeveer 7500 boeren naar Den Haag om daar te protesteren tegen het gevoerde landbouwbeleid in het algemeen en de stikstofcrisis in het bijzonder. Dat gebeurt onder het motto ‘Het is Vijf voor Twaalf!’ Plaats van handeling is niet het Malieveld, maar recreatiekamp De Koekamp dat even verderop ligt.

Op die plek wordt van 10.00 tot 17.00 uur muziek gemaakt en zullen verschillende sprekers het woord voeren. Onder hen het Tweede Kamerlid Maurits von Martels (CDA) uit Dalfsen die onlangs een zeskoppige FDF-delegatie ontving op zijn melkveebedrijf in Hessum. Partijgenoot en landbouwwoordvoerder Jaco Geurts doet uit de doeken waar het CDA staat in de landbouwhervorming. De bijeenkomst wordt geopend door FDF-voorman Mark van den Oever, fruitteler, varkenshouder en kerstbomenkweker in het Noord-Brabantse Sint Hubert. Vooruitlopend op de protestbijeenkomst heeft FDF het CDA gevraagd om als boerenpartij van oudsher uit het kabinet te stappen. Op de website van RTV Oost noemde Maurits von Martels de oproep ‘contra-productief’.

Waarom de organisatie ervoor heeft gekozen om de protestbijeenkomst morgen te houden, heeft alles te maken met de publicatie van de RIVM-cijfers door het Mesdag Zuivelfonds, een dag later. Het credo van Farmers Defence Force is dat er voor die tijd moet worden gelobbyd en niet nádat politici standpunten hebben ingenomen. Donderdagochtend vergadert de Tweede Kamer namelijk over de stikstofcrisis, later die dag worden de Mesdagcijfers openbaar gemaakt.

Farmers Defence Force timmert flink aan de weg en laat een progressief geluid horen. Volgens regionaal dagblad De Gelderlander heeft de boerenprotestorganisatie ook plannen voor een eigen televisieomroep. De ledenwervingscampagne is inmiddels begonnen. Via hun eigen televisiekanaal willen de boeren bewustwording oogsten bij het publiek.