Benefietconcert 0529 Unites goed voor ruim 700 euro

DALFSEN – Terwijl het merendeel van de Dalfsenaren lekker in het zonnetje zat, was de heerlijk koele Grote kerk in Dalfsen zondagmiddag gevuld met aardig wat publiek dat op het benefietconcert van 0529 Unites was afgekomen. De uitvoerende jongeren hadden zich er bepaald niet met een Jantje van Leiden vanaf gemaakt. Ze hadden er merkbaar veel tijd in gestoken met een goed doortimmerd programma als resultaat of beloning. Het is natuurlijk maar hoe je het bekijkt, Pop en klassiek, zang, het ging alle kanten uit. Gezamenlijk, dus inclusief het projectkoor en het Oecumenisch Cantatekoor, werd het concert zingend geopend met het Roemeense Hai, spune-mi cine-a biruit moartea (Kom, vertel me wie dood heeft overwonnen – red.).

Onder leiding van dirigent Wim van Lenthe namen Bram (zang), Willemijn (dwarsfluit), Joëlle (saxofoon), Leonardo (viool) en Floris (piano) en de koorleden de toehoorders mee op een muzikale ontdekkingsreis die ging van Bob Dylan’s Blowin’ in the wind tot een Anthem van G.F. Händel. Het programma was zeer gevarieerd en afgestemd op een breed publiek. De 11-jarige Manou zong, begeleid door haar vader Robert op gitaar, het kwetsbare Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij, terwijl Bart een klassiek stuk op de vleugel ten beste gaf. Het enthousiasme en de passie van de jongeren en de bijzondere akoestiek maakten het voor alle aanwezigen tot een waar muzikaal feestje en dat werd gewaardeerd met een welverdiend applaus en een opbrengst van 701 euro en 70 cent voor Casa Ana, het inloophuis voor zigeunerkinderen in het Roemeense dorpje Petela. Over een week of drie vertrekken de jongeren en hun beheleiders, onder wie dominee Anco Tol, wethouder Jan Uitslag en Wim van Lenthe, naar het 2000 kilometer verderop gelegen Casa Ana dat wordt gerund door oud-Dalfsenaren Ellen en

Wat de jongeren daar precies gaan doen? Helemaal precies weten ze het nog niet, maar het gaat vooral om het opknappen van het speeltuintje en het maken van één of meerdere speeltoestellen voor de kinderen. “En”, zo wist Willemijn op de valreep te melden, “het dichtsmeren en sauzen van een muur.” Geld om daar spullen te kopen kunnen ze goed gebruiken. Kopen doen ze liever daar, want goed voor de plaatselijke economie en beter voor het milieu omdat ze het niet mee hoeven te slepen. Overigens gaan ze tot hun vertrek gewoon door met de oppascentrale. Dus, wie verlegen zit om een betaalbare oppas voor de kinderen en het goede doel van de jongeren van 17 tot 27 wil steunen, kan eigenlijk niet om de oppascentrale heen. Die is bereikbaar via 0529 434 984 of 0529 43 50 36), de WhatsApp (06 20 61 66 83 of 06 48 53 76 66) of door het sturen van een e-mailtje naar 0529unites@gmail.com.