NIEUWLEUSEN – Na twee weken voorarrest is de 16-jarige jongen die wordt verdacht van brandstichting in zijn ouderlijk huis aan het Zwartewaterland in Nieuwleusen, onder speciale voorwaarden vrijgelaten. Zijn broer Cézary (22) kwam bij de brand om het leven. De jongen blijft verdachte en heeft een maand huisarrest opgelegd gekregen. Daarnaast moet hij zich op gezette tijden melden bij de jeugdreclassering en medewerking verlenen aan het politieonderzoek. Hij mag wel naar school, maar mag niet zelfstandig reizen.

De jongen was zondag 14 juli, de dag van de brand, niet thuis terwijl zijn ouders dachten van wel. Enkele uren na de brand kwam hij de straat inlopen. Omdat er al snel verdenkingen tegen hem rezen is hij sindsdien meerdere keren verhoord door de recherche en vervolgens aangehouden op verdenking van brandstichting.
Vorige week stuurde de politie een zogenoemde sms-bom aan 1600 mensen die ten tijde van de brand in de omgeving waren. Aan de hand daarvan kwamen er vier nieuwe tips binnen. Of deze bruikbaar zijn wordt momenteel onderzocht.