(foto: Sukerieje)

 

 

DALFSEN – Het voorstel van B&W om 70.000 euro uit te trekken voor het aanbouwen van een magazijn bij restaurant de Sukerieje in de Witte Villa aan het Waterfront is maandagavond niet in goede aarde gevallen bij de gemeenteraad. Er waren een boel mitsen en maren. Het karakteristieke pand is eigendom van de gemeente, evenals De Fabriek en Theater De Stoomfabriek. Gerrit Jan Veldhuis van de VVD vatte het gevoel van de raad kernachtig samen: “Het is niet de taak van de gemeente om voor huurbaas te spelen.” Waar men tegenaan hikt is dat de gemeente een horecaondernemer bevoordeelt en daarmee een precedent schept ten opzichte van collega-ondernemers.

Al in 2016 sprak Luco Nijkamp van de ChristenUnie de waarschuwende woorden dat de gemeente niet op de stoel van vastgoedondernemer moest gaan zitten. In 2016, het jaar dat Hendrik’s Kitchen in de Witte Villa open ging, werd in het huurcontract de clausule opgenomen dat de huurder het pand eventueel na 5 jaar – in 2021 – kan kopen. Of dat een optie is voor de uitbaters van De Sukerieje is twijfelachtig. Zij – en dat gold ook voor de vorige huurders – zitten verlegen om magazijnruimte en de huidige zeecontainer is niks meer dan een tijdelijke oplossing. Als er geen permanente oplossing komt, dan ziet chef-kok Martijn Kuik geen andere uitweg dan Dalfsen de rug toe te keren. Dat zei hij onlangs in regionaal dagblad De Stentor.

Burgemeester en wethouders willen de 70.000 euro (Ben Schrijver van D66 noemde het een “onvermijdelijke vervolginvestering”) verdisconteren in de huurprijs zodat het bedrag in twintig jaar wordt teruggehaald.

In de raadsvergadering van 27 januari staat het investeringsvoorstel wederom op de agenda. Maandagavond gingen de hakken van alle fracties in het zand, maar misschien dat twee weken van overdenking nog tot andere ideeën leidt en wie weet een amendement.

In een schriftelijke reactie laat bedrijfsleider Bianca Henken-Meppelink van de Sukerieje weten dat de gemeente Dalfsen vanaf het allereerste contact op de hoogte was van de wens voor een kleine opslagmogelijkheid buiten het pand. Dit om te voorkomen dat omwonenden niet worden geconfronteerd met de afvalstromen van het restaurant.

‘Gisteren hebben we van Michelin een prachtige vermelding in de Michelin gids 2020 gekregen voor een ‘kwaliteitsvolle keuken met charme, karakter en een warm hart’. Wij zijn dus helemaal niet van plan om weg te gaan uit Dalfsen, en willen juist graag samen met omwonenden en gemeente op een duurzame wijze vooruit!”.