Je kunt ons programma meemaken op diverse manieren:

  • via de ether op 105.9 FM of 106.3 FM
z
  • via de app ‘TuneIn Radio’

Relipop

Hosted by: Audrey van den Berg

Veel gelovige jongeren in Nederland luisteren buiten de kerkdiensten niet vaak naar kerkmuziek. Ze luisteren naar hedendaagse christelijke muziek (Contemporary Christian Music afgekort als CCM. Een andere en meer populaire naam voor deze muziek is relipop. CCM of relipop is niet aan een genre gebonden en bestaat uit verschillende genres zoals gospel, hip hop en white metal.

Een van de bekenste stroming binnen de relipop is gospel. Deze stroming is vooral populair in de VS, maar ook Nederlandse (christelijke) jongeren luisteren graag naar de muziek. Deze muziekstroming brengt ‘de blijde boodschap’ en heeft religieuze liederen en teksten als basis. Populaire Nederlandse gospelartiesten zijn Pearl Jozefzoon (finalist van The Voice of Holland), Trinity (Gospel Award 2010)

Naast white metal en gospel is er ook christelijke hiphop. Dit werd oorspronkelijk gospel rap genoemd en staat beter bekend als holy hiphop. Het is een vorm van hiphop waarin christelijke thema’s centraal staan en het wordt gebruikt als een manier om het geloof over te brengen op de luisteraar. In de christelijke hiphopscène is niet één stijl dominant. Net als in de wereldlijke/seculiere hiphop bestaan in de christelijke variant stijlen als Eastcoast, Westcoast, Dirty South of Prison Rap. Lees voor meer info ook het blog artikel over hiphop als subcultuur. Holy hiphop wint de laatste jaren aan populariteit, maar er zijn nog weinig artiesten die wereldwijd succes hebben. De meest succesvolle holy hiphopartiesten zijn KJ-52 en Toby Mac. Populaire christelijke hiphopgroepen zijn The Cross Movement, T-Bone, LA Symphony, LZ7 en Mars ILL.

Relipop, net gewone muziek

Volwassenen hebben nogal eens commentaar op de muzieksmaak van de jongere generatie en dat is bij christelijke muziek niet anders. Ondanks het commentaar leeft relipop onder gelovige jongeren. Het is divers en helemaal niet zo saai als je denkt. Luister je liever hiphop of juist metal of misschien toch wat vrolijkere gospel? Er zijn genoeg stromingen die aansluiten bij je smaak. Natuurlijk zijn, net als bij reguliere muziek, veel slechte en klein aantal goede artiesten. Maar belangrijk is dat relipop christelijke jongeren met elkaar verbindt. Samen naar muziek luisteren en zo uiting geven aan je geloof is wat veel gelovige jongeren graag doen. Ook voor niet-christelijke jongeren kan relipop leuk zijn omdat de genres aansluiten bij de normale populaire muziek. Alleen moet je misschien even wennen aan de teksten van de relipopsongs, want die zijn vaak christelijk.

Iedere Zondag tussen 1700 en 1800 uur hoor je hier bij VechtdalFM de beste en nieuwste Relipop Nummers voor bij komen Gepresenteerd door Audrey van den Berg.

Iedere  week een mooie selectie van de beste Relipop van het moment.

 

online luisteren

online luisteren

Onze Twitter