(Johan Bokma Fotografie)

 

 

DALFSEN – Haar agenda zit boordevol, ‘vervelen’ is uitgesloten, maar op 14 september heeft ze toch wat kruisjes gezet om tijdens Proef Dalfsen enkele locaties te kunnen bezoeken. Te voet, te paard of per fiets. Dat is burgemeester Erica van Lente om het even. Op de kade aan de Vecht kreeg zij drie weken geleden geleden van organisatievoorzitter Wim Holsappel het allereerste exemplaar van het magazine Proef Dalfsen overhandigd. Op de achtergrond maakten de schippers in opleiding hun rondjes met De Vechtzomp die onlangs officieel werd gedoopt door Van Lente zelf.

Vandaag is er open huis bij maar liefst 48 punten in de gemeente Dalfsen. Vorig jaar stond Nieuwleusen centraal, dit jaar zijn dat het buurtschap Ankum en de kern Oudleusen. Het aantal deelnemende bedrijven, verenigingen en particulieren en open Monumenten is groot. Bezoekers kunnen hun hart ophalen. “Ik ga er zeker een aantal bezoeken. Het wordt mooi weer”, aldus Erica van Lente voor wie het haar eerste Proef Dalfsen is. Het evenement valt samen met de Open Monumentendag.

Wie helemaal niets wil missen, volgt vandaag de fietsroute van 38 kilometer die begint bij de Westermolen in het dorp Dalfsen, waar ook de streekmarkt is en waarvandaan de paardentram vertrekt. Voor jong en oud valt er onderweg veel te zien en te beleven. Van fruit plukken en proeven, tussen de koeien in het weiland lopen, klassieke auto’s bewonderen bij Classic Job en het Saab Museum tot terugblikken naar de vorige eeuw bij Museum Spijkerman en hedendaagse zorg bij Zorgboerderij De Ruimte. Ook kunst- en natuurliefhebbers komen aan hun trekken. Bij Wellness Oeverhorst en Mooirivier is werk van lokale kunstenaars te zien. En onderweg kunnen tevens de nodige monumenten worden bezocht. Het is per slot van rekening Open Monumentendag.

Bijzondere bezoekpunten dit jaar zijn onder andere de stuw Vechterweerd en gemaal De Broekhuizen van het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Natuurlijk ontbreekt de meest recente aanwinst niet: De Vechtzomp. Meevaren vanaf de kade bij De Fabriek is mogelijk. Een paar honderd meter verderop, in het centrum van Dalfsen, verzorgt Muziekvereniging Excelsior muzikale workshops en pakken de plaatselijke modeondernemers op het Kerkplein uit met een modespektakel, inclusief catwalk.

 Op de route zijn rustpunten waar men zich door de deelnemende horeca of particulieren kan laten verwennen en verrassen. Traditiegetrouw is het eindpunt van de fietsroute het Kerkplein in Dalfsen. Daar staat weer het bierfestival geprogrammeerd. Daar doen kleine lokale bierbrouwers, waaronder de ambachtelijke Vechtdalbrouwerij en Pauw, maar ook wijnhuizen en horeca hun best om het publiek te laten genieten van hun aanbod. 
Tussen 10.00 en 12.00 uur doet Vechtdal FM live verslag, onder meer vanaf de Vossersteeg 74 in Ankum waar zorgboerderij De Ruimte is gevestigd. Klokslag elf uur wordt daar het ‘Vechtdal Boert Bewust’ bord onthuld.

 

Kijk voor meer informatie op www.proefdalfsen.nl