DALFSEN – Een dag met een gouden randje. Zo gaat editie 2019 van Proef Dalfsen de boeken in. Over gebrek aan animo hadden de bezoekerspunten, een kleine vijftig in totaal, niet te klagen. De mensen kwamen te voet, met de fiets of auto en een enkeling zelfs te paard. Dit jaar stonden Oudleusen en het buurtschap Ankum centraal. Vorig jaar was dat Lemelerveld.

In Ankum trok zorgboerderij De Ruimte aan de Vossersteeg veel publiek. Zorgboer Bert van der Vegt heeft inmiddels veertig deelnemers rondlopen die allemaal een taak hebben op de boerderij. Soms een dagdeel, soms meerdere dagen achter, al naar gelang hun behoefte. Zaterdag kreeg de boerderij, waar zorg wordt verleend maar tevens varkens worden gemest, het predikaat Vechtdal Boert Bewust. Boert Bewust werkt aan verbindingen tussen boeren en tuinders en de samenleving. Ondernemers in de land- en tuinbouw worden gestimuleerd om contact te zoeken met hun omgeving. Alleen zo ontstaat er een goede dialoog, wederzijds respect en meer betrokkenheid van consumenten bij hun voedsel. Alle boeren en tuinders kunnen meedoen; van veehouders tot fruittelers, van gangbaar tot biologisch. Raadslid voor de ChristenUnie Rietje Lassche was bij de opening aanwezig en hield een korte toespraak waar zij haar waardering uitsprak voor het initiatief van de familie Van der Vegt en benadrukte voor de microfoon van Vechtdal FM nog eens de noodzaak dat er met zorg niet vroeg genoeg kan worden begonnen. Daarmee kan in veel gevallen worden voorkomen dat in een later stadium moet worden geschipperd en geredderd, met alle problemen en kosten van dien.

In Oudleusen was ontmoetingscentrum De Wiekelaar het middelpunt. In de bibliotheek kon men onder meer ervaren wat er zoal mogelijk is met 3D, terwijl tien meter verderop de liefhebbers zich kunstharsnagels konden laten aanmeten. In de grote zaal waren korte toneelstukjes te zien en Kindercentrum Oudleusen gaf informatie over alle mogelijkheden met betrekking tot opvang. Ronduit nostalgisch was de collectie albums van Verkade van schrijver Jac. P. Thijsse en illustrator Jan Voerman. Ja, ook toen vierde de commercie hoogtij.

Proef Dalfsen werd afgesloten met het Dalfser Bierfestival op het Kerkplein in Dalfsen dat door ruim duizend mensen werd bezocht.