MARIëNHEEM – Hoewel de Raad van State varkensbaron Adriaan Straathof groen licht gaf voor de bouw van een megastal voor circa 12.000 dieren in Mariënheem, heeft hij zijn boerderij, de stallen en grond opmerkelijk genoeg in de etalage gezet. Voor het lieve sommetje van 2,5 miljoen euro wisselt het perceel met opstallen van eigenaar. Tegen de komst van de omstreden Straathof was veel verzet. Omwonenden vreesden onder meer voor overlast door stank en fijnstof. Met een eventuele verkoop is de kou nog niet uit de lucht, want de nieuwe eigenaar mag op die plek een varkenshouderij met 12.000 dieren beginnen. Dat meldt regionaal dagblad De Stentor.

Straathof kreeg in 2016 een levenslang beroepsverbod van de rechter in Duitsland nadat het bedrijf structureel milieu- en dierenwelzijnsregels had overtreden. Hij mag daar geen varkenshouderijen meer runnen. In 2017 kwam het bedrijf opnieuw in opspraak toen de stal in het Gelderse Erichem afbrandde, waarbij 24.000 varkens omkwamen. 
Jan Voermans is woordvoerder van de familie Straathof en zegt niet te weten waarom men het terrein van de hand wil doen. “Ik wist dat het te koop kwam te staan, maar waarom weet ik niet” Heeft het te maken met de financiële situatie van het bedrijf? “Dat weet ik niet en ik ga niet gokken.”

Onlangs kreeg Sebava BV, het bedrijf achter de stallen, met Maarten Verdoorn een nieuwe directeur die de stallen in Nederland beheert. “Straathof wordt ook wat ouder en heeft het beheer overgedragen. De vergunningen zijn inmiddels onherroepelijk, maar op dit moment is de bouw van de nieuwe stallen nog niet begonnen.”
Verdoorn beheert nog vijf andere megastallen van Straathof in Nederland. In 2017 brandde de locatie in het Gelderse Erichem af, waarbij 24.000 varkens omkwamen. “We willen zaken als brandveiligheid op de andere locaties verder op orde brengen”, legt hij uit. “Dat heeft onze hoogste prioriteit en daar willen we ons op richten. In Mariënheem zijn nog geen dieren dus we willen dat van de hand doen.”
Volgens verkopend makelaar Renze Wilbrink van de gelijknamige makelaardij in Beekbergen kan een koper er direct aan de slag met uitbreiding van de leegstaande boerderij en stallencomplex tot een varkenshouderij met bijna 12.000 dieren. “Er is een nieuwe vergunning voor bijna 3000 zeugen, duizenden gespeende biggen en wat beren. En er is ook een natuurbeschermingswetvergunning.” De huidige capaciteit bedraagt een kleine 9000 dieren.
Volgens Wilbrink heeft Straathof geen specifieke reden om de leegstaande boerderij van de hand te doen. “Het is geen kwestie van moeten voor zover ik weet, als de prijs goed is gaat het in de verkoop.”
In 2017 werd een petitie gestart door Stichting Varkens in Nood om een algeheel beroepsverbod af te dwingen voor Straathof in Nederland. Dat volgde nadat een andere megastal van Straathof in het Gelderse Erichem afbrandde. Kort daarvoor werden Kamervragen gesteld over de komst van Straathof naar Mariënheem. 
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wilde weten wanneer de Nederlandse stallen van Straathof’s firma Sebava voor het laatst zijn gecontroleerd en welke mogelijkheden er zijn in Nederland om een ondernemer die ‘ernstig in de fout is gegaan’ het recht te ontzeggen om zijn bedrijf voort te zetten.