ZWOLLE/DALFSEN – Jan van de V. uit Nieuwleusen, de voormalig voorzitter van Vechtdal FM en Vechtdal NL, wilde de politierechter vrijdagochtend best vertellen waarom hij duizenden euro’s van de omroep achterover had gedrukt, maar dan wel zonder media er bij. Hij riep dat hij anders de rechtszaal zou verlaten, waarop de politierechter hem te verstaan gaf dat het om een openbare zitting ging. Zij adviseerde de oud-bestuurder een advocaat te zoeken. De zaak wordt volgende maand alsnog inhoudelijk behandeld.

Voorzitter Gerrit Westerman van stichting LODON waar Vechtdal FM, Vechtdal NL en VechtdalLeeft TV onder vallen, was vrijdagochtend bij de zitting aanwezig. Namens de stichting had hij een vordering ingediend. Samen met anderen kwam Westerman er vorig jaar achter dat er geld ontbrak waar Van de V. geen verklaring voor had. Die vertelde het geld te hebben gebruikt om advertentieruimte te kopen. Daarnaast vertelde hij voor 30.000 euro aan advertenties te hebben verkocht, maar facturen waren er niet. Navraag bij de potentiële adverteerders leerde dat de Nieuwleusenaar daar nooit was geweest.
“Dit is overheidsgeld en dat moet terug naar de belastingbetaler. De pinpas had ook nooit in handen mogen zijn van de voorzitter”, aldus Gerrit Westerman in een reactie. Toen de fraude aan het licht kwam werd aangifte gedaan tegen Van de V. en werd hij onmiddellijk op non-actief gezet.