BINNENLAND – In verband met vogelgriep moeten pluimveebedrijven in ons land hun dieren binnen houden. Dinsdag besloot minister Schouten van Landbouw tot een ophokplicht. Aanleiding was een besmetting van hobbydieren met de vogelgriepvariant H5N8 in Bretzfeld in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De boerenbelangenorganisaties LTO Nederland en NOP Nederland vinden dat de minister rijkelijk laat heeft ingegrepen omdat al in januari vogelgriep was vastgesteld in Midden- en Oost-Europa.

De sector kreeg de laatste jaren flinke klappen te verwerken, waaronder de Fipronil-affaire die menig ondernemer de nek omdraaide. De pluimveebedrijven Visscher en Schuttert in Ommen hebben al hun dieren naar binnen gehaald. De ziekte kent letterlijk geen grenzen en wordt overgebracht door wilde vogels.

Met het ophokken wil de minister voorkomen dat bedrijven besmet raken door geïnfecteerde wilde vogels. Over vier weken wordt de situatie opnieuw bekeken. Als nieuwe besmettingen uitblijven, is er een kans dat de ophokplicht wordt ingetrokken. In ons land was het al verplicht om vogeltransporten uit het buitenland waar vogelgriep heerst, te ontsmetten. Dit geldt nu ook voor transporten uit Duitsland. De NVWA ziet daar op toe.

Op de laatste dag van 2019 brak in Oost Polen de uiterst besmettelijke vogelgriep H5N8 uit. Het was de eerste HPAI uitbraak in de Europese Unie van dit winterseizoen. Daarna werden uitbraken gemeld uit meerdere landen in midden en Oost Europa waaronder Duitsland, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Tsjechië en Oekraïne.