DALFSEN – Met de film Il capitale umano opent theater De Stoomfabriek zaterdag het nieuwe theaterseizoen. Het verhaal begint op een koude decembernacht als een fietsende ober wordt aangereden door een automobilist die vervolgens op de vlucht slaat. Uren later bezwijkt de fietser in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Diezelfde dag raken twee invloedrijke families uit de stad bij de zaak betrokken. Op allerlei manieren blijken ze met elkaar verbonden en ambities, (geheime) liefdes en geld blijken belangrijke drijfveren.
Zie hier in het kort de beschrijving van Il capitale umano, een intelligente en stijlvolle mozaïek-whodunit uit 2013 van Paolo Virzì, gebaseerd op de roman Human Capital van de Amerikaan Stephen Amidon. De film was goed voor zeven Premi David di Donatello, vergelijkbaar met de Nederlandse Gouden Kalveren. Alles klopt, zo ook de cast met onder meer Valeria Golino, Luigi Lo Cascio en Valeria Golino.

 

Il capitale umano is de juridische term voor de schadevergoeding van een dodelijk slachtoffer in een ongeluk – een menselijk leven uitgedrukt in een netto geldbedrag. Het verhaal wordt verteld in vier hoofdstukken, elk vanuit het gezichtspunt van een ander personage. Sommige scènes komen dus meerdere malen voorbij, hoewel dat nooit hinderlijk wordt omdat er voortdurend nieuwe emotionele schakeringen en verhaalnuances worden toegevoegd. Il capitale umano biedt een onthutsend kijkje in de krochten van de ziel.

 

Zaterdag dus in de De Stoomfabriek. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten kosten 4,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.theaterdestoomfabriek.nl of bij Primera in de Prinsenstraat in Dalfsen.