(afbeelding: www.stotteren.nl)

 

 

LEMELE – “Ben jij ooit wel eens naar een stottercursus geweest” vroeg de docent aan de leerling waarop de jongen met gevoel voor ironie en humor antwoordde: “N… n… nee hoor, dat heb ik me… me… mezelf geleerd.” Die leerling van toen is het hakkelen inmiddels voorbij, maar anno 2019 is stotteren nog steeds een maatschappelijk taboe. Daarom zijn 40 jongvolwassenen uit 8 Europese landen neergestreken op Erve Aaftink in Lemele om een week lang samen te stotteren. Nee, geen grappen over een lange week, het is hen ernst.

Stotteren ligt gevoelig en vaak vindt de buitenwereld dat je er maar vanaf moet zien te komen. Veel jongere stotteraars schamen zich en leven in een sociaal isolement. Tijdens de internationale bijeenkomst op Erve Aaftink wordt niet gefocust op therapie of minder stotteren, maar juist op het willen en kunnen spreken. Natural communication is het thema. Op het programma staan verschillende workshops en oefeningen die uitdagen tot het durven en willen spreken in het openbaar. Van meditatie tot speaking circles en van mindfulness tot het vergroten van de comfortzone.

De rode draad is het ontspannen ontmoeten van andere jongeren die ook stotteren zodat het niet langer een kwestie is. De culturele uitwisseling speelt ook een rol. Alle nationaliteiten krijgen de kans om culinaire specialiteiten met de groep te delen en zichzelf te presenteren. Het is de vierde keer dat deze uitwisseling wordt gehouden en dit jaar voor het eerst in Nederland. Deelnemers aan eerdere uitwisselingen gaven aan dat het de meest bijzonder week van hun leven tot nu toe is geweest en dat die hun kijk op het leven heeft veranderd.
 
Vrijdag 9 augustus is er ’s middags een open mic-sessie waarbij de jongeren worden uitgedaagd om in het openbaar een speech te geven. ’s Avonds is er op Erve Aaftink open huis waar al dan niet stotterende belangstellenden van harte welkom zijn.

De jongerenweek wordt mede mogelijk gemaakt door Erasmus+, het subsidieprogramma van de Europese Unie voor onderwijs, training, jeugd en sport.