BINNENLAND – RTV Oost, RTV Drenthe, RTV Noord en Omrop Fryslân gaan nauw samenwerken op het gebied van onderzoeksjournalistiek. Door het symbolisch oplichten van een tegel gaf media-minister Arie Slob maandagmiddag in de Zwolse studio van RTV Oost het startsein voor het samenwerkingsproject. Dat meldt RTV Drenthe.

De afgelopen jaren zijn de noordelijke omroepen uitgegroeid tot multimediale bedrijven die voortdurend zo snel mogelijk regionaal nieuws brengen op verschillende kanalen. “Door al die nieuwsberichten raken het uitzoekwerk en de diepgravende verhalen wat op de achtergrond”, zegt RTV Drenthe-hoofdredacteur Dink Binnendijk. “Daar gaan we nu mee aan de slag.”

Besloten is de krachten op onderzoeksgebied te bundelen. “We hadden dit als RTV Drenthe ook nooit in ons eentje van de grond kunnen tillen”, aldus Binnendijk. “Daarom is het ook zo mooi dat we dit samen gaan doen. Bovendien kunnen we dan ook provincie-overschrijdende verhalen maken.”

Per onderzoek wordt een team gevormd van gespecialiseerde journalisten van de betrokken omroepen. Dat team gaat op zoek naar diepgravende en onthullende verhalen. Daar waar mogelijk wordt het publiek van de omroepen betrokken bij de onderwerpkeuze. Het is voor het eerst dat de regionale omroepen in het noordoosten van ons land structureel gaan samenwerken op redactioneel gebied.

Dergelijke samenwerkingsverbanden zijn niet nieuw. RTV Oost, RTV Flevoland en RTV Gelderland werken bijvoorbeeld al geruime tijd samen op het dossier Lelystad Airport.