(aangeleverde foto)

 

 

OMMEN – ZEVEN (DUITSLAND) – De gezamenlijke barbecue bij boerderij Zandman in Beerze vormde zondagavond een waardige afsluiting van de geslaagde muzikale tournee van de bigband Vechtdal College Ommen in het plaatsje Zeven tussen Bremen en Hamburg. Na een warm welkom door bürgermeister herr Wolf und stadsdirektor herr Fricke op het raadhuis van Zeven sloegen de leerlingen van het Vechtdal College en hun begeleiders zaterdagmiddag op camping Sonnenkamp hun tenten op. Daar hadden ze ‘s avonds hun eerste optreden.

‘Ze’ waren Tess Cuppen, Ingeborg Boer, Yannick Lubbers, Maud Kleinlugtenbeld, Florian Honer, Russell Sluiter, Robert Jan Brouwer, Maurée Doedens, Sem Kosters, Patrick Makkinga, Jewel Meijer, Anouk Beumer, Sven Bruggeman, Esmee Venema, Ester Timmerman, Muriël van Marle, Jochem van Harten, Ilse Makkinga, Susan Odink en gastspelers Remco van Vugt (basgitaar), Marleen Kwant (piano en zang), Melvin Schoonhoven (drums) en Wilmar Riezebos (geluid). Het repertoire is breed populair is bevat nummers als Valerie (Amy Winehouse), een medley van The Beatles, Atemlosch durch die Nacht, Hallelujah (Leonard Cohen) en het klassiek geworden protestlied 99 Luftballons van de Duitse band Nena naar aanleiding van de laatste fase van de Koude Oorlog in de jaren 80. Voor de geschiedschrijving: het naast Zeven gelegen dorpje Seedorf was tijdens die oorlog (van 1963 tot 2006) een Nederlandse legerplaats.

De organisatie van de buitenlandse trip was op touw gezet door Jan Schoonhoven, Cees Kil, Simone Makkinga, Barbara Meijer, Henk Overhein, Harrie Brinkhuis en José Odink. Bij alle optredens genoot het publiek zichtbaar van het enthousiasme van zowel musici als begeleiders. Bijvoorbeeld tijdens de optocht van Schützenverein Gyhum, het Schützenfest en het Festival Stadspark Zeven. Wat de Bigband van het Vechtdal College Ommen is het zeker niet de laatste buitenlandse tournee, want inmiddels is ook contact gelegd met een bigband in Denemarken.

De twintig musicerende leerlingen en muziekdocenten Jan Schoonhoven en Cees Kil timmeren al enkele jaren aan de weg met veelzijdig repertoire dat varieert van pop en musical tot stemmingsmuziek. “Binnen de school heeft de bigband veel draagvlak. Dat kan te maken hebben met het feit dat de leerlingen wekelijks onder schooltijd repeteren, maar dat is het niet alleen. Het is ook het onderlinge enthousiasme wat aanstekelijk werkt en zorgt voor een bruisend geheel”, aldus Oudleusenaar Jan Schoonhoven.

De groep treedt regelmatig op. Binnenshuis tijdens kerst- en paasvieringen, podiumavonden, open dagen en jubilea en buitenshuis bij het Festival op de Vecht, Koe in de Wei of – zoals vorig jaar – tijdens de Bach dag in Ommen. Een bijzondere ervaring was het optreden voor koningin Maxima tijdens het Nationaal Docenten Congres.
Daarnaast verzorgt de band elk voorjaar optredens op verschillende basisscholen in de omgeving van Ommen. “Als voorproefje zeg maar voor de kinderen. Als ze een muziekinstrument beheersen mogen ze meespelen met de bigband, vooropgesteld natuurlijk dat ze instromen op het Vechtdal College”, aldus Jan Schoonhoven met een knipoog. In het korte bestaan heeft de bigband ook al een traditie omarmd. Het einde van het schooljaar wordt gevierd met een tournee op het Waddeneiland Vlieland.