(foto: RTV Oost)

 

 

NIEUWLEUSEN – Oud Vechtdal FM-presentator presentator André Groote is overleden. Hij is 74 geworden. Woensdagavond overleed hij in zijn woonplaats Nieuwleusen. Hij presenteerde jarenlang radioprogramma’s bij de lokale omroep, waaronder ook met singer songwriter Erwin Nyhoff, en werd daarbij technisch ondersteund door Arnold Compagner. Samen met zijn broer Henk maakte André wekelijks het Vechtdal FM-programma Met De Muziek Mee. Vorig jaar maakte André bekend dat zijn gezondheid dusdanig was verslechterd dat hij het presenteren op moest geven. Ter nagedachtenis aan hem liet Vechtdal FM afgelopen zaterdagavond een compilatie horen van Met De Muziek Mee.

De muzikale loopbaan van André begon ergens in de jaren vijftig toen hij met broer Henk de bühne op ging als The Goldstar Brothers, een Everly Brothers-achtig duo. Met de komst van broer Ben switchte het trio naar Engelstalig beatrepertoire en wijzigde de bandnaam in The G-Brothers om die al even snel te veranderen in het nog eigentijdser klinkende Geebros. Ondertussen breidde de band uit met een organist en bassist Cor Mestebeld. Eind 1968 bereikte Geebros met de feeststamper Henry The Horse (uitgebracht door Veronica-discjockey en platenbaas Joost den Draaijer) een hoge notering in de Top 40.

Daarnaast manifesteerden de drie muzikale musketiers zich ook als Balance, Bull & Fish, een verwijzing naar hun sterrenbeelden. Om aansluiting te krijgen bij de progressieve rock van eind jaren zestig richtten ze Crying Wood op, een initiatief dat geen gehoor vond bij de platenmaatschappijen.

In de tweede helft van de jaren zeventig gingen ze verder onder de naam Air Bubble. Met het nummer Racing Car scoorde de groep in 1976 een regelrechte top 10-hit. De roem duurde slechts kort. Nieuwe nummers flopten en deelname aan de Nederlandse voorronde van het Eurovisiesongfestival bracht niet waar ze op hoopten.

Daarna probeerde André Groote het als soloartiest met Nederlandstalig repertoire. Toen het succes uitbleef richtte hij zich op zijn werk als paragnost, onder meer in het Veronica-programma Het Zwarte Gat dat in de jaren tachtig mateloos populair was. Muziek bleef echter als een rode draad door zijn leven lopen. In het nieuwe millennium trad hij geregeld op met ex-Prodigal Sons-voorman Erwin Nyhoff met wie hij radioprogramma’s maakte bij Omroep Zwolle en later ook bij Vechtdal FM.

André Groote werd 74 jaar. Vrijdag is hij begraven.