(foto: RTV Oost / Oscar Siep)

 

 

BINNENLAND – ‘Dit jaar Lelystad Airport openen wordt krap’. Dat heeft luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen dinsdagmiddag laten weten na afloop van het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Tijdens het vragenuurtje was de bewindsvrouw bestookt met vragen over stikstofberekeningen die niet waren gedeeld met de Tweede Kamer. In een brief en tijdens de beantwoording van de vragen benadrukte Van Nieuwenhuizen dat ‘van achterhouden van informatie absoluut geen sprake is’. Dat schrijft Oscar Siep op de website van RTV Oost.

Vanwege ondeugdelijke en langdurige procedures werd de opening van de Flevolandse luchthaven keer op keer uitgesteld. Eerder was april 2020 als openingsdatum gepland, maar onder meer door de stikstofproblematiek werd die datum niet haalbaar. De minister liet herhaaldelijk weten te streven naar een snelle opening na april 2020. Maar dinsdag merkte ze op dat een opening dit jaar krap gaat worden.

Momenteel speelt de stikstofproblematiek een belangrijke rol. Er wordt druk gerekend hoeveel stikstof het vliegverkeer uitstoot. Afgelopen week maakte de NOS openbaar dat de stikstofgegevens wel waren gedeeld met het RIVM, echter niet met de Tweede Kamer. En dat terwijl Kamerleden er meerdere keren om hadden gevraagd. Volgens Van Nieuwenhuizen zijn deze gegevens onderdeel van een uitvoerig proces. ‘Als dat proces is afgerond worden de resultaten naar de Tweede Kamer gestuurd’, zo liet ze de Kamer schriftelijk weten.

Een deel van Overijssel ligt direct onder de vliegroutes naar Lelystad Airport. Als de luchthaven open gaat voor vakantievliegtuigen, dan kan een toename van geluidshinder worden verwacht. Een groot aantal inwoners van onze provincie is sceptisch over de opening van het vliegveld. Er zijn plannen bekend waarin Lelystad Airport zou kunnen uitgroeien tot 100.000 vluchten per jaar maar dat zal in de eerste jaren nog zeker niet zo zijn.

Klik hier om de brief van minister Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer te lezen.