Elektrische bolderkar Stint. (© Stintus)

 

BINNENLAND / DALFSEN – Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft bepaald dat de Stint, de elektrische bolderkar, uit voorzorg niet meer de openbare weg op mag. Zij heeft dat vandaag besloten op basis van het voorlopig onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport naar aanleiding van het tragische ongeluk op 20 september in Oss waarbij vier kinderen om het leven kwamen. Hoewel de Sint in 2011 werd goedgekeurd zijn er nu twijfels over de technische constructie. De kans bestaat dat het voertuig uitvalt of niet meer remt. Tevens blijkt dat fabrikant Stintum technische wijzigingen heeft doorgevoerd aan het ontwerp van de Stints zonder het ministerie in te lichten.

Ook de Stint die bij agrarische kinderopvang De Kleine Kornuiten aan de Hofmanssteeg in Dalfsen in gebruik is, wordt uit bedrijf genomen. De Dalfser organisatie maakt vooral gebruik van busjes en loopt dus niet, zoals veel andere bso’s, tegen vervoersproblemen op.
 Een groot aantal kinderdagverblijven in ons land had op eigen initiatief al besloten tijdelijk te stoppen met het gebruik van de elektrische bolderkarren.

In ons land zijn 3500 Stints in gebruik, waaronder bij PostNL. Het merendeel van de elektrische bolderkarren wordt geleased.