OVERIJSSEL – Naar aanleiding van een motie van Tweede Kamerlid Maurits von Martels over de verdubbeling van het aantal rijstroken tussen Nijverdal en Wijthmen gaat minister Cora van Nieuwenhuizen binnenkort om tafel met de provincie Overijssel. Dat met RTV Oost.

Aan de hand van die motie gaf de Tweede Kamer de minister eind vorig jaar opdracht de haalbaarheid van die verbreding te onderzoeken.

De N35 loopt tussen Zwolle en Almelo en is voor een groot deel al twee keer twee rijstroken breed. Op het stuk tussen Wijthmen en Nijverdal zijn echter alleen maatregelen uitgevoerd om de doorstroming van het verkeer en de veiligheid te verbeteren. 

Maurits Von Martels uit Dalfsen vindt dat ook dat deel van de weg verbreed moet worden naar een vierbaansweg, omdat Zwolle na de Haarlemmermeer en Eindhoven de derde economische regio van Nederland is. “Daar hoort een vierbaansweg bij”, aldus Von Martels. 

De motie werd door de Tweede Kamer aangenomen waardoor de minister wel met de provincie in gesprek moet over de mogelijkheden. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister: “Samen met de provincie Overijssel toets ik de uitgangspunten voor het ontwerp, de maakbaarheid, haalbaarheid en de financiële consequenties van de Marsroute N35.”

In de brief zegt de minister ook toe dat ze met de provincie in gesprek over nut en noodzaak van een eventuele verdere opwaardering van de N35 en de bijbehorende financieringsmogelijkheden.

Voor de presentatie van de voorjaarsnota wil de minister de Kamer informeren over de uitkomsten van de gesprekken. 

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen is de N35 een belangrijk onderwerp. Zo liet de VVD onlangs weten van de weg het liefst een snelweg te maken waarover met 130 kilometer per uur mag worden gereden.

Ook de PVV in Overijssel heeft de aanpak van de weg hoog op het prioriteitenlijstje staan, al gaat die partij minder ver. De partij pleit voor een uitbreiding naar een vierbaansweg en het oplossen van de knelpunten.