(foto: RTV Oost)

 

 

BEERZERVELD (GEMEENTE OMMEN) – Het bord met de tekst ‘Geen deuren op een kier voor megastallen hier’ wond er geen doekjes om. Het inwonersprotest tegen de mogelijke komst van een grote varkensstal van agrarisch ondernemer Jan Schuttert, liet maandagavond tijdens een informatiebijeenkomst weinig aan de verbeelding over. De stal moet ruimte bieden aan circa 14.000 varkens. Omwonenden zijn tegen de komst van de megastal, omdat ze bang zijn voor stank- en milieuoverlast. Kritiek was er ook aan het adres van de gemeente Ommen. De omwonenden vinden de wijze van informeren teleurstellend. Dat meldt RTV Oost.

Jeanet Drenthen woont in de buurt van het huidige boerenbedrijf. Mocht de megastal er komen, dan staan de schuren zo’n vijftig meter van haar huis af. “Je kan je voorstellen hoeveel stank dat zal geven”, zegt ze. Ook haar buurman is faliekant tegen. Hij heeft COPD. “Die lucht is voor mij ontzettend schadelijk.” Ook het vervoeren van de dieren roept de nodige vragen op. “Dacht u echt dat al het vervoer via die kleine weggetjes kan? Dat gaat toch helemaal niet?”, riep een buurtbewoner. 

Toen de plannen bekend werden boden omwonenden al 550 handtekeningen aan tijdens een gemeenteraadsvergadering van de gemeente Ommen. Ook dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF) sprong op de barricaden en begon een petitie tegen de komst van de megastal. In enkele dagen tijd werd de oproep 6000 keer ondertekend.
Of de megastal er ook daadwerkelijk komt is nu nog koffiedik kijken. Na het zomerreces buigt de gemeenteraad zich over de plannen en hakt dan de knoop door. Eind februari gaf het college van burgemeester en wethouders te kennen in principe voor de komst van de megastal te zijn. Waar de buurtbewoners op hopen is dat initiatiefnemer Jan Schuttert alsnog van het plan afziet.

Collega Piet Horinga van VechtdalLeeft TV was erbij en sprak met boeren, burgers en buitenlui.