BINNENLAND – Minister Cora van Nieuwenhuizen van onder meer luchtvaart weet niets van vermeende intimidaties aan het adres van HoogOverijssel-bestuurslid Leon Adegeest. Dat antwoordde ze op Kamervragen van GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. In de Volkskrant zei Adegeest dat ambtenaren hem telefonisch intimideren omdat hij zich verzet tegen de laagvliegroutes naar Lelystad Airport. Dat meldt RTV Oost.

Leon Adegeest uit Dalfsen is bestuurslid van actiecomité Hoog Overijssel. Het was Adegeest die eind 2017 met zijn berekeningen aantoonde dat de Milieu Effect Rapportage voor Lelystad Airport vol zat met fouten. Daarmee is een doorbraak gecreëerd in het protest tegen de uitbreiding van het vliegveld in de polder.

“Ze proberen je af te bluffen”

In een interview met de Volkskrant zegt Adegeest geïntimideerd te zijn door het ministerie. “Ze proberen je af te bluffen. Bij vergaderingen met het ministerie zijn wij met HoogOverijssel kleinerend behandeld. Het ministerie heeft me zelfs twee keer geïntimideerd in telefonische contacten”, zo wordt Adegeest geciteerd.

Van Nieuwenhuizen zegt zich niet te herkennen in het beeld dat in de Volkskrant wordt schetst. Volgens haar is er wel contact geweest tussen het ministerie en leden van HoogOverijssel. “Maar dat is een belangrijk onderdeel van het werk van ambtenaren.”