BINNENLAND – 42 Miljard euro. Dat kost het volgens milieuorganisatie Greenpeace als Nederlandse boeren volledig op de biologische toer gaan of stoppen met hun bedrijf. Het omslagpunt ligt op 20 jaar. Dan zou het geld op kunnen leveren. Arnold Michielsen van landbouworganisatie LTO Noord is niet overtuigd. Dat meldt RTV Flevoland.

“Het klinkt leuk, dat vinden veel burgers waarschijnlijk ook. Maar uiteindelijk bepaalt de consument wat er gebeurt. En die heeft liever goedkope dan dure producten”, zegt Michielsen. Hij denkt dat boeren dus alleen maar zullen verduurzamen met hun bedrijfsvoering als dat voldoende winst oplevert. “Je kunt dit soort dingen niet afdwingen.”

In opdracht van Greenpeace onderzocht onderzoeksbureau Ecorys wat voor manier een sociaal verantwoorde omslag naar ecologische landbouw mogelijk is. Doel is de stikstofproblematiek aan te pakken en bovendien de klimaatopgaven te verwezenlijken. Met de 42 miljard euro kan de veestapel driekwart inkrimpen en kunnen boeren hun bedrijf klein, lokaal en milieuvriendelijk inrichten. Volgens LTO Noord is de vraag naar biologische producten nog steeds beperkt. “Boeren zijn ondernemers en als biologische producten niet genoeg opleveren, dan zal een boer die overstap dus niet maken. In het buitenland zijn ze daar veel verder mee en daar is het ook goedkoper. Dus het grootste deel van de consumenten kiest dan toch voor de goedkopere producten uit het buitenland”, zegt Michielsen.

De miljarden voor de omschakeling zou volgens Greenpeace moeten komen uit een speciaal fonds. Hier zou bijvoorbeeld de EU-subsidies in terecht kunnen komen die nu nog naar de intensieve landbouw gaan. Maar ook hiervan zegt LTO Noord dat het in de praktijk zo niet kan werken. Michielsen: “Die Europese subsidies gaan al voor een groot deel naar vergroeningsmaatregelen. Een deel van dat geld gaat wel de voedselketen in, waardoor de consument uiteindelijk goedkoper uit is.”

Biologische boer Tineke van den Berg van de Stadsboerderij Almere heeft een ander idee om de landbouw te vergroenen. Zij zegt dat de boeren goud in handen hebben wanneer het gaat over het oplossen van klimaatproblemen. “Als alle Nederlandse boeren het ‘levende’ deel van hun grond met een half procent zouden verhogen, is over tien jaar het huidige klimaatprobleem opgelost”, aldus de boerin. “Als de grond veel bacteriën en schimmels bevat, dan slaat die CO2 en stikstof op.”

Schimmels en bacteriën leven voor een groot deel van de mest die afkomstig is van vee. Om dat leven te stimuleren is wel goede mest nodig zonder al te veel eiwitten, stelt Van den Berg. De voeding die het vee nu krijgt moet in haar theorie daarom minder eiwitten bevatten. Goede voeding heeft nog een ander voordeel: de dieren stoten dan zelf ook minder stikstof uit. Jan ten Kleij van Biologica uit Lemelerveld produceert en levert al jarenlang gefermenteerd voer aan veehouders. Dit voer zorgt voor een betere opname en minder afvalstoffen

Met de ‘boeren-troonrede’ opende de Almeerse boerin woensdag de Biobeurs in de IJsselhallen in Zwolle. Daarin stelde ze haar oplossing voor het stikstofprobleem centraal.