DALFSEN – Het is niet de vraag of Judith Koedoot terugkeert in theater De Stoomfabriek, maar vooral wanneer? Zaterdagavond bezong zij, vergezeld door backing vocals en een viertal musici, de levenswandel van haar vader, Mannes van Essen. Het publiek luisterde ademloos en toonde zich zeer onder de indruk.

 

Enkele steekwoorden die na afloop werden genoteerd waren ‘een monumentje’, ‘een eerbetoon’, ‘ontluisterend mooi’ en ‘ontroerend’. Verhalend en zingend voerde de in Zwolle woonachtige singer/songwriter de toehoorders mee langs het levenspad van haar vader, een gewone olieboer uit Epe die de laatste vijftien jaar van zijn leven samen met zijn vrouw in Dalfsen woonde. Uit het opbergvak van het oude orgelbankje waarop haar vader vele uren had doorgebracht, kwamen foto’s, alsmede de bril van haar vader en die van haar moeder tevoorschijn, attributen die stuk voor stuk iets toevoegden aan het muzikale verhaal met poppy/jazzy composities.

Na Odeon in Zwolle was De Stoomfabriek het tweede theater waar Judith haar programma speelde. In totaal drie optredens, try outs dus eigenlijk. Dat (nog) niet alles even vlekkeloos verliep, is haar daarom ruimhartig vergeven. Immers, een theatervoorstelling maken is van een andere discipline dan haar normale werk: het geven van pianoles, het componeren van muziek of het maken van een cd. Aan de interactie met het publiek lag het in ieder geval niet. Ook niet aan de loepzuivere stem van Judith trouwens, de liedjes, de musici of de backing vocals. Op sommige momenten ontbrak het wat aan snelheid. Deze ontluikende bloem in theaterland verdient een dijk van een regisseur waardoor het verhaal nog meer zeggingskracht krijgt.

Liedschrijver Judith zit vol ideeën en aan enthousiasme ontbreekt het haar niet. Als het aan haar ligt blijft het niet bij deze drie voorstellingen. En daar dacht het publiek net zo over. Spelen en zingen wil ze, liefst in de regio. We moeten ons heel sterk vergissen als Judith Koedoot niet het podium krijgt dat ze verdient. Of dat nou in Dalfsen is of elders. Terugkeren in De Stoomfabriek doet ze toch wel, vroeg of laat.

Audiofragment: een van de reacties na afloop van De erfenis