(foto: iStock)

 

 

OVERIJSSEL – Uit gedegen journalistiek speurwerk van RTV Oost blijkt dat een criminele jeugdgroep onder leiding van een vrouw allerlei soorten drugs aflevert in de regio, waaronder ook in Dalfsen. Zo’n 170 adressen in- en rond de Overijsselse hoofdstad worden onder meer voorzien van cocaïne (Sos, Sannie of Kip) en XTC (Snoep of Pirkies). Recentelijk onthulde Tom Meerbeek van RTV Oost dat de groep wordt geleid door een vrouw. Evenals andere gemeenten is ook Dalfsen erop gebrand drugsgerelateerde activiteiten te ondermijnen. “Dat heeft prioriteit in ons beleid. En de politie zet daar dus ook capaciteit op in”, aldus burgemeester Erica van Lente van de gemeente Dalfsen in een reactie.

De 20-jarige Joshua, één van de dealers uit de Zwolse jeugdgroep, werd onlangs opgepakt en kreeg dinsdag een straf opgelegd van bijna anderhalf jaar. Joshua is al menigmaal in contact geweest met politie en justitie. Al sinds zijn dertiende is hij veroordeeld voor overwegend drugsgerelateerde feiten. Hij bracht drieënhalf jaar door in jeugdgevangenis Intermetzo in Lelystad. In maart van dit jaar werd hij aangehouden omdat agenten hadden gezien dat hij verdachte rij-bewegingen maakte met zijn auto. Ook wisselde hij geregeld van bolide, volgens de agenten stereotiep gedrag voor een dealer. Bij de aanhouding bleek dat hij drugs bij zich had, verschillende pakketjes met coke en pillen. Zijn telefoon werd in beslag genomen.
Na onderzoek bleek er op de telefoon zo’n 1400 pagina’s aan chats te staan met ene André, volgens het Openbaar Ministerie de ‘tussenpersoon’. André gaf Joshua verschillende opdrachten om drugs te verkopen. Ze spraken daarbij vooral met elkaar in straattaal. Zo moest Joshua drugs afleveren op 174 adressen in Dalfsen, Zwolle, Kampen, Hasselt, Genemuiden en IJsselmuiden. Hij moest er ‘SOS, SNOEP, KIP, 3MC en hasj’ bezorgen. De politie sprak met tientallen afnemers gesproken en ontdekt dat velen geregeld bestellingen plaatsten bij de jeugdgroep.

Op de telefoon van Joshua stonden ook foto’s en filmpjes. Daar is Joshua op te zien met zakken vol drugs, stapels bankbiljetten en een vuurwapen. Naar eigen zeggen waren die foto’s gemaakt ‘om stoer te doen’. In meerdere filmpjes is hij ook te zien met bekende drugsdealers uit Zwolle. Ze reden dan in dure auto’s, waaronder in de Mercedes van het vermeende kopstuk van de bende, mevrouw R. “Het is een beetje Scarface naspelen”, zegt de officier van justitie erover . “Joshua heeft dan ook zo’n geldtelmachine, waar die pakken met geld doorheen haalt.” 
Het vermeende kopstuk mevrouw R. gaf Joshua ook rechtstreeks opdrachten, zo blijkt uit WhatsApp gegevens. Zo staat te lezen in een appje van begin maart, dat ze wilde dat hij naar de voetbalclub in Heino gaat met SANNIE (cocaïne), PIRKIES (xtc-pillen)  en 3M (MMC).

Het gesprek gaat zo:

[Mevrouw R.] : App me als je in Heino bent
[Joshua] : Ja, voetbal club toch?
[Mevrouw R.] : Ja, helemaal doorrijden naar achter achterste voetbalveld, linker dugout. Als je ervoor staat heb je aan de linkerzijde een boom. Kan niet missen, Zoek daar.
[Joshua] : oke, ja gevonden.
[Mevrouw R.] : topper.
[Joshua] : Alleen Sannie toch. Geen papier. [geld, red.]
[Mevrouw R.] : klopt. En pirkies. En 3m. is goed.
[Joshua] : Jaa gewoon 1 zak. 
[Mevrouw R.] : Jaaa 
[Joshua] : Is goed
[Mevrouw R.] : Geef aan haar. Als ze terug is. (…)

Justitie onderzoekt nog hoe groot de groep rond mevrouw R. precies is. Inmiddels is ook zij opgepakt, met een groot pak geld in haar bezit. Ze had bijna 25.000 euro bij zich en een handelshoeveelheid cocaïne. Binnenkort moet zij zich verantwoorden voor de rechter.