VECHTDAL – De inwoners van Hoonhorst, Nieuwleusen, Oudleusen, Vilsteren, Lemele en Wijthmen krijgen een week extra de tijd om zich aan te melden voor een snelle glasvezelverbinding. Dinsdagochtend bleek dat het beoogde percentage van 35 procent niet is gehaald. Woordvoerder Wendy Hemssems van Glasvezel Buitenaf, de partij die de Kermitgroene kabels in de grond legt, kon niet zeggen hoeveel procent zich wel heeft aangemeld.
Deskundigen zeggen dat glasvezel tussen nu en vijf jaar jaar een levensbehoefte wordt. Het dataverkeer neemt elk jaar toe en ook zorg op afstand wordt steeds belangrijker. Met het ouder worden neemt de behoefte aan zorg toe en dan is het prettig als de communicatie via het internet zonder horten en stoten gaat. Met glasvezel is dat geen enkele probleem omdat de capaciteit oneindig is. Sommige zorgverleners communiceren nu al via een tablet met sommige van hun cliënten. Het is heel efficiënt en er kunnen meer mensen worden geholpen omdat de reistijd vervalt. De praktijk leert dat de werkwijze zeer wordt gewaardeerd door zowel de gebruikers als de zorgverleners. Ach, over vijf jaar weten we niet beter.
Woningstichting Vechthorst die woningen verhuurt in de gemeente Dalfsen, heeft inmiddels haar huurders geïnformeerd over de voordelen van glasvezel en benadrukt ook dat het aanleggen van de glasvezelverbinding helemaal gratis is.
Tot en met maandag 9 december hebben inwoners van de kleine kernen nog de mogelijkheid zich aan te aanmelden. Om de belangstelling voor snel internet, glashelder beeld en een gelijke down- en uploadsnelheid aan te wakkeren, benadert Glasvezel Buitenaf alle inwoners in de kernen tevens per brief. Die ploft vandaag op de deurmat.
Vrijdag is er een inloopbijeenkomst in De Spil in Nieuwleusen. Tussen 16.00 en 20.00 uur kan men zich laten informeren. Inschrijven kan ter plekke en is gratis, net als het aanleggen van de glasvezelverbinding trouwens. Wat rest is de overstap naar één van de vier providers die glasvezel aanbieden: Caiway, Delta, Helden Van Nu of Online.nl. Net zo duur of ietsjes duurder, maar kwalitatief vele malen beter en vooral sneller.