OVERIJSSEL – Voor het eerst in de geschiedenis experimenteerde RTV Oost woensdagavond met een interactief openings-verkiezingsdebat met de lijsttrekkers van Provinciale Staten. Bijzonder daaraan was dat inwoners van Overijssel live konden deelnemen. Het debat vond plaats in de historische Statenzaal in Zwolle en oogstte zowel bij de kijkers, luisteraars als aanwezigen veel lof. Kritiek was er ook. Enkele lijsttrekkers vonden dat ze te weinig spreektijd toebedeeld hadden gekregen.

Tijdens het debat discussieerden de lijsttrekkers over enkele stevige stellingen zoals woningbouw, duurzaamheid, landbouw en infrastructuur. RTV Oost zond het debat rechtstreeks uit op televisie en de website. Het publiek thuis had direct invloed op het verloop van het debat door mee te doen via een speciale tool. Tijdens het debat werden vragen gesteld aan het publiek die met behulp van een mobiele telefoon, vanuit huis of waar dan ook, konden worden beantwoord.

Kenan Boz van DENK en Johan Almekinders van het Forum voor Democratie waren niet van de partij. Boz was ziek en had geen vervanging en Almekinders had ervoor gekozen om het debat aan zich voorbij te laten gaan.

Komende tijd gaat RTV Oost de boer op. Tot de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart staan er nog enkele live-verkiezingsbijeenkomsten op het programma.

 

Audiofragment: Bert Kerkhof van 50PLUS, gevolgd door Wybren Bakker van D66.

 

Audiofragment: Harry Broekhuijs van de SP, gevolgd door Annemieke Wissink van de PvdA