(bron: Glasvezel Buitenaf)

 

 

VECHTDAL – Kwartiermaker Teresa Moriana van Glasvezel Buitenaf windt er geen doekjes om: “Glasvezel is nu een luxe, maar omdat we steeds meer data verbruiken, wordt die snelle verbinding in de toekomst steeds belangrijker.” Dat geldt nu eigenlijk al. Denk aan het maken van huiswerk, het via WiFi instellen van thermostaat of oven, maar ook zorg op afstand of het aansturen en monitoren van bijvoorbeeld melkrobots. Boeren, burgers en buitenlui kunnen eenvoudigweg niet meer zonder een snelle digitale verbinding. Ten opzichte van de gewone koperen coaxkabel biedt glasvezel het voordeel dat er oneindig veel data doorheen kan met de snelheid van het licht. De aanleg van de glasvezelverbinding is bij voorinschrijving nog gratis ook. Inwoners van Hoonhorst, Lemele, Nieuwleusen, Oudleusen, Vilsteren, Witharen en het buurtschap Wijthmen kunnen zich nog tot en met zondag aanmelden. Daarna kan ook, maar dan krijgt men een rekening gepresenteerd van bijna 1000 euro.

Als woordvoerder van Glasvezel Buitenaf belegde Moriana de afgelopen weken informatiebijeenkomsten in Hoonhorst, Lemele, Nieuwleusen, Oudleusen, Vilsteren, Witharen en het buurtschap Wijthmen bij Zwolle om de inwoners te enthousiasmeren voor de overstap naar glasvezel. In het recente verleden verleden koos 63 procent van de inwoners van het buitengebied van het Vechtdal voor die snelle verbinding. Nu zijn eindelijk de kleine kernen aan de beurt. Met enige goede wil – afhankelijk van het aantal aanmeldingen – worden in het derde kwartaal van volgend jaar de eerste sleuven gegraven. Afgaand op de positieve reacties durft Moriana de voorspelling wel aan dat het minimaal benodigde percentage van 35 procent per kern wel wordt gehaald.

Als wederverkopers hebben Voscomtronics in Ommen en CompuStore in Dalfsen zelfs een tientjesactie in het leven geroepen. Voor elke inschrijving die via hen binnenkomt wordt 10 euro gedoneerd aan één van de deelnemende verenigingen waaronder S.V. Nieuwleusen, USV, Flash en Plaatselijk Belang Witharen. En als het percentage aanmeldingen de 40 procent overstijgt doet Glasvezel Buitenaf daar hetzelfde bedrag nog eens bovenop. Inschrijven kan ook bij andere partijen. Wie woonachtig is in Nieuwleusen en aanvullende informatie wil over glasvezel, kan vandaag of morgen tussen 09.00 en 12.00 uur terecht bij Plus Supermarkt. Glasvezel uitproberen kan altijd en kost nauwelijks meer dan het huidige abonnement. Na één jaar kan men besluiten om terug te gaan naar de oude provider, maar dan ligt die glasvezelkabel er wel. Overigens is de kans groot dat men niet terug wil, zo gewend als men is geraakt aan de hogere internet snelheid, een stabieler en scherper TV signaal en een uploadsnelheid die gelijk is aan de downloadsnelheid.

Het principe van een glasvezelaansluiting thuis of op het bedrijf is simpel. Glasvezel Buitenaf is een facilitair bedrijf dat slechts de Kermitgroene glasvezelkabels in de grond legt. Het abonnement sluit men af bij één van de vier geselecteerde providers: Online.nl, Caiway, Delta of de Helden Van Nu – de provider. Die laatste is gespecialiseerd in het MKB en de agrarische sector. Voordat de eerste schop de grond in gaat moet minimaal 35 procent van de inwoners van de kleine kernen zich hebben aangemeld, anders gaat het feest niet door. “In de Achterhoek bedroeg het percentage aanmelders tussen de 40 en 60 procent”, aldus Teresa Moriana die benadrukt dat inwoners van de kleine kernen in het Vechtdal en Wijthmen zich voor maandag 2 december moeten aanmelden. Die dag wordt bekeken of het vereiste percentage is behaald. Zo ja, dan laat Glasvezel Buitenaf dat weten aan de geïnteresseerden. Daarna komt de aannemer in beeld die samen met de inwoners bekijkt op welke plek de aansluiting de huizen of bedrijfspanden moet binnenkomen. Vervolgens kan het grote graafwerk beginnen en heeft men eind volgend jaar de beschikking over een toekomstbestendige verbinding.