Bij Grand-café Het Oude Station overhandigden Hellen de Vries en Danny Koppelman, de winnaars van de tiende editie, 1.500 euro aan molenaars Gert van der Weide en Jos Jutten (foto: Johan Bokma Fotografie)

 

 

 

DALFSEN – De organisatie van de Station tot Stationloop heeft vrijdagochtend om even over half elf de opbrengst aan een goed doel geschonken. Dat gebeurde heel toepasselijk op het station van Dalfsen. Molenaars Jos Jutten en Gert van der Weide mochten namens de Stichting Vrienden van de Vilsterse Molen een cheque van vijftienhonderd euro, een bedrag gelijk aan het aantal deelnemers, in ontvangst nemen. Die kreeg het tweetal van Hellen de Vries en Danny Koppelman, de twee winnaars van de tiende editie.

De organisatie van de loop schenkt een deel van de opbrengst altijd aan een goed doel. Ditmaal was dat de molenstichting, voornamelijk omdat het parcours sinds de tweede editie elk jaar dwars door de 160 jaar oude korenmolen gaat en die afwisseling wordt door de lopers zeer gewaardeerd.

“Het is een loop met veel charmes. De molen, maar ook het gehele parcours en de afwisseling daarin, met zandgrond, maar je moet af en toe ook door de modder ploeteren. En dat laatste stuk over de dijk, als je Dalfsen in de verte kunt zien liggen in de schemering. Prachtig allemaal”, aldus Hellen de Vries, die acht keer meedeed en vorig jaar de snelste vrouw overall op deze tien Engelse mijlen was.

Hellen is niet de enige die er zo in staat, want al even traditiegetrouw is de inschrijving in no-time volgeboekt tot het maximum aantal van 1500 lopers. Het moet wel heel gek lopen als dat bij de elfde editie anders zal zijn. Inschrijven voor de Station tot Stationsloop kan donderdag 1 februari vanaf 18.00 uur via een link op de website van de loop of via www.inschrijven.nl. Haast is geboden, want in de regel is de loop binnen een half uur volgeboekt.

Het startschot voor de loop wordt 30 mei om 19.30 uur gegeven bij Station Ommen, waarna 1500 deelnemers 10 Engelse Mijlen zullen afleggen, om vervolgens bij Station Dalfsen over de finish te komen. De organisatie van de Station tot Stationloop draait op vrijwilligers en onderscheidt zich van andere atletiekpopen doordat start- en finishplek letterlijk mijlenver uit elkaar liggen.

Traditiegetrouw is speaker Henk Borgmeijer 30 mei ook weer vertegenwoordigd. Deze feitenkenner weet de wetenswaardigheden moeiteloos op te lepelen: “Het gemiddelde over tien jaar ligt op 1052 atleten per wedstrijd (ook omdat het maximale aantal deelnemers aanvankelijk lager lag). Die liepen samen 169.527 kilometer, oftewel ruim vier keer de wereld rond. vooropgesteld dat dat in rechte lijn zou kunnen.”

 

 

(foto’s: Johan Bokma Fotografie)