BINNENLAND – Een masterplan moet voorkomen dat het aantal insecten wereldwijd blijft afnemen. Tientallen wetenschappers uit 21 landen dachten en schreven mee. Er wordt onder meer gepleit voor meer diversiteit op landbouwgronden. Ook de Wageningen- en Radboud Universiteit droegen hun steentje bij.
Wat de onderzoekers betreft worden pesticiden stapsgewijs vervangen door ecologisch verantwoorde alternatieven. Daarnaast moeten uitheemse insecten zoveel mogelijk worden geweerd. Men hamert op nieuw onderzoek en meer samenwerking om belangrijke leefgebieden voor insecten te ontwikkelen en te herstellen.
Veel van de adviezen zijn trouwens niet nieuw. Waar de wetenschappers op hopen is dat bijvoorbeeld gebiedsbeheerders het masterplan als leidraad gaan gebruiken. Het plan is een idee van hoogleraar Jeff Harvey van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen.

De onderzoekers dragen aanbevelingen voor zowel de korte als de lange termijn aan.‘De achteruitgang van insecten vormt een serieuze bedreiging, waar de maatschappij niet langer de ogen voor kan sluiten’, schrijft Jeff Harvey op de website van het Instituut voor Ecologie. ‘Insecten zijn van vitaal belang voor een grote verzameling aan diensten van de natuur, waarvan sommige onmisbaar zijn voor de voedselproductie en het bestrijden van ziekten en plagen.’

Door het aanplanten van struiken en bomen wordt gestreefd naar meer diversiteit zodat het leefgebied van bijvoorbeeld bijen, hommels en andere insecten wordt vergroot. Dit heeft weer een aanzuigende werking op vogels waarvan sommige soorten bijvoorbeeld de processierups op het menu hebben staan. En zo is de cirkel rond. Een voorbeeld is de Jagtlusterallee tussen Dalfsen en Nieuwleusen. Daar worden struiken en bomen aangeplant die een grote aantrekkingskracht hebben op insecten.