Henk van Gelderen, 96 jaar oud (foto: © Reinier van Willigen)

 

 

DALFSEN/RECHTEREN – Angstige jaren waren het, de oorlogsjaren. Henk van Gelderen moest altijd alert zijn, op zijn hoede. Oppassen met wie hij omging. Hij had vervalste identiteitspapieren waarop stond dat hij pas 15 was. Dan zouden de bezetters hem niet oppakken. Van Gelderen, inmiddels 96 jaar oud, kan er boeiend over vertellen. Dat doet hij woensdag 23 mei in theater De Stoomfabriek. Eerder dit jaar deed hij dat al bij Saxion Hogeschool in Enschede.

Kniekousen, korte broek. Hij speelde het spel. ’s Avonds transformeerde hij tot ziekenverzorger, want ook die lieten de Duitsers met rust. Henk van Gelderen zat in het verzet in Amsterdam. Als Jood nog wel. Af en toe moest hij even wegwezen. Onzichtbaar zijn. Dan nam hij de trein naar Zwolle en dan door naar Dalfsen. Naar kasteel Rechteren. Daar was een veilig plekje. Niemand die wist dat hij daar samen met de graaf Van Rechteren, met wie hij bevriend was geraakt, ondergedoken zat. Want ook de graaf voelde zich niet veilig wanneer de Duitsers weer eens prominenten oppakten als vergelding voor een actie van het verzet. Twee veldbedden en een fles wijn. Het paste precies. In die kelderruimte achter het paneel.

Aan het begin van de oorlog werd het kasteel ter beschikking gesteld aan het Rode Kruis. De graaf en gravin hadden met hun dochter een bijgebouw in gebruik genomen. In het kasteel zelf werden oude van dagen opgevangen. Mensen uit Noordwijk, Katwijk of Scheveningen, mannen met een oorring en vrouwen in klederdracht. Zuster Tonia Haverkort, het hoofd van dienst en een bekende van zijn vader, nodigde Henk van Gelder uit om met zijn studenten-strijkorkest muziek te komen maken voor de ouderen. De graaf en de gravin kwamen ook luisteren. Hun dochter, de jonge Elizabeth, deed een dansje. Er onstond een vriendschap.

Toen hij zich bij het verzet had aangesloten, klopte hij bij ze aan. Ze wisten ongeveer wat hij deed, maar nooit precies. De graaf heeft er naderhand zijn wenkbrauwen over opgetrokken, de gravin daarentegen vond het prachtig.

Woensdag 23 mei gaan Henk van Gelderen en Renate Wennemars in Theater De Stoomfabriek met elkaar in gesprek over die bijzondere periode. Henk van Gelderen vertelt over zijn leven, over hoe hij als zoon uit een Enschedese textielfamilie naar Amsterdam vertrok om te gaan studeren, in het verzet ging en hoe hij na de oorlog directeur werd van de NV Stoomweverij Nijverheid in Enschede. Maar natuurlijk ook over de rol die kasteel Rechteren heeft gespeeld in zijn leven. Aanvang: 20.00 uur.

Kaarten zijn te bestellen via www.theaterdestoomfabriek.nl.