(afbeelding: gemeente Haaksbergen)

 

 

DALFSEN – Niet dat het gemeentebestuur van Dalfsen te maken heeft met agressie, maar dat kan wel gebeuren. Voorbeelden genoeg in ons land. Daarom komt er een heus agressieprotocol, een soort draaiboek waarmee raadsleden, wethouders en burgemeester zich kunnen wapenen tegen zogenoemd grensoverschrijdend gedrag en geweld. Voorbeelden daarvan zijn belediging, treiteren, discriminatie, stalking, seksuele intimidatie en dreiging met lichamelijk geweld tot schoppen en spugen aan toe.

Maandagavond stemde de gemeenteraad unaniem in met het voorstel van burgemeester en wethouders om een met een dergelijk protocol te gaan werken. Voor de ambtenaren bestaat dit al langer. Fractievoorzitter Luco Nijkamp van de ChristenUnie verwoordde het als volgt: “Is dat nou nodig, kun je je afvragen? Ja dat is nodig. Je kunt zomaar onverwacht met agressie te maken krijgen”.
In het protocol staan alle vormen van agressie beschreven, de gradaties en de daaraan verbonden sancties. Dat overtreder wordt mondeling of schriftelijk gewaarschuwd en kan zelfs een telefoon- of contactverbod opgelegd krijgen, al dan niet gecombineerd met een toegangsverbod tot het gemeentehuis. In het uiterste geval krijgt de overtreder een verbod voor elk gemeentelijk gebouw opgelegd, alsmede een telefoonverbod en wordt bijvoorbeeld de uitkering stopgezet. Loopt het alsnog uit de hand, dan wordt aangifte gedaan bij de politie.

Audiofragment: burgemeester Erica van Lente over het agressieprotocol.