De overzichtskaart van de snelle fietsroutes bij de Ankummer Es, tegenover de nieuwe fietsopstelplaats (eigen foto)

 

 

DALFSEN – De eerste fase van de snelfietsroute tussen Dalfsen en Zwolle en vice versa is maandagochtend officieel ingeluid. Scholieren die zich in alle vroegte hadden verzameld bij de nieuwe fietsopstelplaats bij de Ankummer Es kregen vanochtend van de gemeente Dalfsen en wegenbouwbedrijf Lansink als goedmakertje voor de omleiding richting Zwolle een set fietslampjes. Een aardig cadeautje dat de zichtbaarheid ten goede komt en verwijst naar een toekomstige snelle veilige snelfietsroute waar de fietsers voorrang hebben op het overige verkeer.

Woensdag beginnen de mannen van Lansink op de Ankummer Es met het infrezen van het asfalt. Donderdag wordt nieuw asfalt aangebracht en aansluitend wordt aan weerszijden beton gestort. Medio december is de 15 kilometer snelle route (via de Vossersteeg in Ankum en langs de Hessenweg) klaar. De aanleg van de landschappelijke dijkroute langs de Vecht, eveneens 15 kilometer, vraagt meer geduld. Dat heeft te maken met het hoogwaterbeschermingsprogramma van het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Dat moet eerst zijn afgerond voordat het fietspad wordt gerealiseerd. De dijk die vanuit Dalfsen gezien in het verlengde ligt van de zuidelijke Vechtdijk, wordt in de tweede helft van volgend jaar door het Waterschap aangepakt.

De snelle fietsroutes lopen over bestaande wegen die over de volledige afstand worden voorzien van zwart asfalt met aan weerszijden grijze betonstroken die strak tegen het wegdek aanliggen. Daardoor ontstaat een gladde en veilige fietsstrook waar fietsers voorrang hebben op het overige verkeer dat daar te gast is. De fietsbaan wint aan veiligheid doordat het grijze beton afsteekt tegen het zwart van het asfalt. Kruisingen worden rood gekleurd en voorzien van haaientanden.

Via de app ‘snelfietsroute Zwolle Dalfsen’ krijgt de fietser wekelijks het laatste nieuws door. Projectleider snelfietsroute Zwolle-Dalfsen Frans Mosterman van de gemeente Dalfsen wist maandagmiddag te melden dat de app al 100 keer is gedownload.

 

audiofragment:
Frans Mosterman, projectleider snelfietsroute Zwolle-Dalfsen