BINNENLAND / DEN HAAG – Zolang er geen duidelijkheid is over het soort vluchten dat Lelystad Airport moet gaan verwerken mag luchtvaartminister Van Nieuwenhuizen geen onomkeerbare besluiten’ over het vliegveld nemen. Dat schreef de vaste Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat woensdag in een brief aan de minister. Die kwam bijeen na het debat van dinsdagavond. Dat meldt RTV Flevoland.

De minister wil op 11 januari het aangepaste Luchthavenbesluit voor Lelystad publiceren. Daarin wordt de uitbreiding van het vliegveld juridisch geregeld.  De minister mag deze procedure voortzetten, maar de Kamer zal het besluit pas in behandeling nemen als er duidelijkheid is over de voorwaarden waaronder er vakantievluchten naar Lelystad komen.

Van Nieuwenhuizen gaf dinsdagavond aan dat zij over deze voorwaarden in gesprek is met de Europese Commissie. Eerder deze maand trok de minister een regeling in, omdat Brussel die dreigde af te keuren. De regeling zou luchtvaartmaatschappijen discrimineren, omdat Lelystad Airport niet voor alle maatschappijen vrij toegankelijk is.

Een meerderheid in de Kamer is er fel tegen dat Lelystad zich zelfstandig ontwikkelt en wil dat er alleen vakantievluchten komen die van Schiphol worden overgeplaatst. Van Nieuwenhuizen zei dinsdag dat zij het daarmee eens is, maar kan niet garanderen dat dit mogelijk is.