Op de foto: op de knieën (met helblauw vest) Hans Alberts. Daarboven Walter Holweg. Met één hand aan het rad Jan Makkinga en naast hem Huub Paes. Dan (met flinke baard) Herman Rozenmuller met naast hem (geknield) Gert van der Weide. Rechts van hem zit hoofdmolenaar Jan Brandriet (geknield en een spaak vasthoudend). De foto is afkomstig van stichting Westermolen.
 

 

DALFSEN – Hier staat ons levend erfgoed”, zei wethouder Jan Uitslag, wijzend op het molenaarsteam van de tweehonderd jaar jonge Westermolen. En met een glimlach: “U kunt ze aanraken.” Jongste aanwinst in het achtkoppige team is Thies Winkelaar. De 32-jarige aspirant molenaar popelt om te beginnen met de tweejarige opleiding.

Donderdagavond werd in het gemeentehuis het feestjaar van de dorpsmolen ingeluid met de introductie van een speciale krant die huis-aan-huis wordt bezorgd. En hoewel voorzitter Dirk Bruggeman van de stichting Westermolen wars is van plichtplegingen, onderscheidingen en huldigingen als het zichzelf betreft, was er diw avond geen ontkomen aan. Voor zijn jarenlange inspanningen verrastte Jan Uitslag de bestuurder met een schilderij van kunstenaar Pieter Zandvliet uit Nieuwleusen. Om die twee eeuwen niet ongemerkt voorbij te laten gaan, staan er flink wat activiteiten op stapel, waaronder natuurlijk de molendag.

Die hoge leeftijd bleek voor de jonge Dalfser meiden Zoë Domhof en Daniëlle Rabbinge geen enkel beletsel om een aansprekend filmpje over de ‘oude dame’ te maken. De studenten moderne media van het Thorbecke College waren overigens wel de enigen in hun klas die er voor in waren, want ja, een molen is nou niet bepaald sexy te noemen.

De Westermolen aan de Molenstraat bestaat dit jaar op de kop af tweehonderd jaar en functioneert – met onderbrekingen – nog steeds. In die periode is de rietgedekte, achtkantige houten stellingmolen op een achtkantig gemetseld onderstel meerdere keren gerestaureerd. De koren- en pelmolen werd in 1818 gebouwd. Sinds 1987 is de molen eigendom van de gemeente Dalfsen. De laatste restauratie stamt uit 2012. De molen wordt daadwerkelijk gebruikt voor het malen van graan en is tevens in gebruik als opleidingsmolen voor het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Stichting Westermolen houdt zich bezig met de exploitatie van de molen.

 

Geluidsfragment: Dirk Bruggeman, voorzitter van stichting Westermolen.

 

Geluidsfragment: Studenten moderne media Zoë Domhof en Daniëlle Rabbinge.

 

Geluidsfragment: Thies winkelaar, met zijn 32 jaar de jongste molenaar van het team.

 

 

Molenaar Hans