(afbeelding: www.stotteren.nl)

 

 

LEMELE – “Ben jij ooit wel eens naar een stottercursus geweest” vroeg de docent aan de leerling waarop de jongen met gevoel voor ironie en humor antwoordde: “N… n… nee hoor, dat heb ik me… me… mezelf geleerd.” Die leerling van toen is het hakkelen inmiddels voorbij, maar anno 2019 is stotteren nog steeds een maatschappelijk taboe. Daarom streken afgelopen week 40 jongvolwassenen uit 8 Europese landen neer op Erve Aaftink in Lemele om een week lang samen te stotteren. Nee, geen grappen over een lange week, het was hen ernst.

Stotteren ligt gevoelig en vaak vindt de buitenwereld dat je er maar vanaf moet zien te komen. Veel jongere stotteraars schamen zich en leven in een sociaal isolement. Tijdens de internationale bijeenkomst op Erve Aaftink werd niet gefocust op therapie of minder stotteren, maar juist op het willen en kunnen spreken. Natural communication is het thema. Op het programma stonden verschillende workshops en oefeningen die uitdaagden tot het durven en willen spreken in het openbaar. Van meditatie tot speaking circles en van mindfulness tot het vergroten van de comfortzone.

De rode draad was het ontspannen ontmoeten van andere jongeren die ook stotteren zodat het niet langer een kwestie is. De culturele uitwisseling speelde ook een rol. Alle nationaliteiten kregen de kans om culinaire specialiteiten met de groep te delen en zichzelf te presenteren. Het was de vierde keer dat deze uitwisseling werd gehouden en dit jaar voor het eerst in Nederland. Deelnemers aan eerdere uitwisselingen gaven aan dat het de meest bijzonder week van hun leven tot nu toe is geweest en dat die hun kijk op het leven heeft veranderd.

De jongerenweek werd mede mogelijk gemaakt door Erasmus+, het subsidieprogramma van de Europese Unie voor onderwijs, training, jeugd en sport.