(afbeelding: Freepik.com)

 

 

EUROPA – Europarlementariër Malik Azmani (VVD) houdt zijn hart vast voor het Schengenverdrag als er weer een vluchtelingencrisis zoals in 2015 plaatsvindt. “Het is serieus. Asielaanvragen moeten aan de buitengrens worden afgehandeld”, aldus de Dalfsenaar woensdag in het NPO Radio 1-programma 1 op 1 met Sven Kockelmann. Dat meldt Tom Veldhuijzen op de website van de radiozender.

Namens zijn Europese fractie Renew Europe presenteerde Azmani dinsdag een liberale versie op het migratiebeleid. “Afspraken maken met veilige landen en verplichte registratie aan de buitengrenzen en als ze bij de grens komen, niet laten doorreizen.”

Mocht zijn migratieplan worden afgeserveerd dan zou het Schengenverdrag – vrij vervoer van personen en goederen – zomaar afgelopen kunnen zijn. “Als er weer zo’n crisis komt als in 2015, dan zie je dat landen zich terugtrekken, dan gaat iedereen voor zich”, aldus premier Mark Rutte in december vorig jaar in De Telegraaf. Om die reden wil Azmani dat de vluchtelingencrisis ver aan de buitengrens wordt opgelost. Nog voor de zomer wil hij meer duidelijkheid over zijn plan. “Gesprekken worden de komende maanden gevoerd. In Europa realiseert men zich wel dat het serieus is.”