BINNENLAND – Oud-topschaatser en sportcommentator Erben Wennemars gaat in een 6-delige YouTubeserie op zoek naar het verhaal achter het Nederlandse klimaatbeleid en de rol die de melkveehouders daarbij kunnen spelen.

Boerenzoon Erben spreekt met melkveehouders die voorop lopen, landbouwminister Carola Schouten, Europarlementariër Jan Huitema en Marjan Minnesma van Urgenda. De serie ‘Erben gaat de boer op’ wordt de komende weken uitgezonden en is gemaakt in opdracht van de Duurzame Zuivelketen.

De serie ‘Erben gaat de boer op’ begint dan ook aan de keukentafel van de familieboerderij van de Wennemarsen in Dalfsen. Gerco Wennemars heeft meer dan tweehonderd zonnepanelen op het dak liggen maar is verder nog niet heel intensief bezig met klimaat. Erben wil Gerco helpen om dit op te pakken en gaat daarvoor op zoek naar tips en concrete maatregelen die zijn broer kan nemen.

Erben bezoekt drie melkveehouders die tot de voorlopers behoren op het gebied van een meer ‘broeikasvriendelijke’ bedrijfsvoering: Jan Pieter van Tilburg (Hellum), Frank Post (Nieuweroord) en Arnold van Schriek (Netterden). Tot zijn verrassing ontdekt hij dat er met hele praktische oplossingen al veel mogelijk is en dat deze zelfs geld opleveren. Niet alleen door zuiniger met energie te zijn maar ook door minder jongvee aan te houden, gebalanceerde voeding en door stikstof vast te leggen met grasland. Het komt vaak aan op passende managementmaatregelen en meten om te weten waar winst te behalen valt.

Melkveehouders die hier niet mee aan de slag gaan, laten gewoon geld liggen, aldus Erben. ‘Aandacht voor het klimaat is een kwestie van goed vakmanschap.”

Carola Schouten en Jan Huitema roepen in de serie de sector op om niet achterover te leunen. Schouten: ‘Zorg dat wij straks zeggen: Zij zijn er al mee bezig, het gaat al heel goed’.

‘Anders komen er maatregelen die vaak niet aansluiten op de praktijk’, aldus Huitema.

Volgens Marjan Minnesma van milieuorganisatie Urgenda wordt van iedereen een inspanning gevraagd. ‘Wij moeten de boeren helpen. Ik vind niet dat je de boeren in het verdomhoekje moet zetten en zeggen: ‘Jullie lossen het maar lekker op en wij gaan door met wat we aan het doen zijn.’

De uitzendingen van ‘Erben gaat de boer op’ zijn te bekijken op het YouTube -kanaal van de Duurzame Zuivelketen. Op iedere dinsdag en donderdag komen nieuwe afleveringen beschikbaar. De trailer van het programma is er alvast te zien.