WITHAREN – Tot een kwartier voor aanvang keek Ad Lagas, voorzitter van energiecoöperatie Vinkenbuurt Stroomt, nog wat zorgelijk naar het aantal mensen dat op de informatiebijeenkomst over zonnepark Vinkenbuurt in Verenigingsgebouw Irene in Witharen was afgekomen, maar toen de zaal donderdagavond even voor achten volstroomde, kon hij een glimlach nauwelijks onderdrukken. De koffie en thee vonden gretig aftrek, net als de zandkoekjes.

Gerard Brakkee van energiecoöperatie Dalfsen Stroomt trapte af met het idee achter het zonnepark: stroom uit de buurt voor iedereen binnen de postcoderoos. De rode draad: participeren in een zonnestroomproject is laagdrempelig, betaalbaar en levert verhoudingsgewijs meer op dan je spaarcenten op de bank laten staan. 2200 komen er in Vinkenbuurt te liggen, bovenop de staldaken van melkveebedrijf Van Spijker. 
Als ervaringsdeskundige was Gerard Brakkee door Ad Lagas gevraagd alle ins en outs te belichten. Vanuit het publiek kwamen veel vragen, ook kritische over het gehanteerde rekenmodel en de levensduur van de panelen bijvoorbeeld. “Het klinkt allemaal heel mooi hoor over dat belastingvoordeel als je participeert in het zonnestroomproject, maar blijft dat ook zo?”, aldus een man in het publiek. “We leven in onzekere tijden: kijk naar het verhaal rond PFAS en stikstof. Binnen een jaar draaide de politiek 180 graden. Het belastingvoordeel kan hetzelfde lot beschoren zijn.  Linksom om rechtsom: de BV Nederland moet al dat geld wel ergens vandaan halen. Eerst zien en dan geloven.” 
Begin deze week waren er al 800 panelen vergeven. Ondanks de kritische geluiden schreven zich donderdagavond een kleine 20 mensen in, samen goed voor 70 panelen. “Niet verkeerd voor een eerste bijeenkomst”, aldus Ad Lagas die tussen neus en lippen door vertelde dat duurzaamheid meer is dan overschakelen op groene stroom. “De eerste winst zit in ‘m in je eigen gedrag. Niet alle lampen hoeven aan in huis of op het werk. De thermostaat kan best een tandje lager en met een trui is ook niks mis. Vervang die spaarlamp eens door een led-lamp en investeer – als het enigszins mogelijk is – in isolatie”, aldus Lagas die niet kan nalaten de laagdrempelige instap te noemen tot groene dakstroom uit de buurt. De verwachting is dat het zonnestroompark in Vinkenbuurt medio april wordt opgeleverd.
Er volgen nog bijeenkomsten in Dalfsen, Nieuwleusen, Balkbrug en Vinkenbuurt.
Kijk voor meer informatie op www.vinkenbuurtstroomt.nl
Onderstaande foto’s zijn van Johan Bokma Fotografie
Van links naar rechts: Gerard Brakkee, Arno van Spijker en Ad Lagas
Gerard Brakkee legt de ins en outs uit