Valerie van Dijck en Annemie Lepelaars op het podium van Theater De Stoomfabriek (eigen foto)

 

 

DALFSEN – Het Duurzame Dorpen Netwerk van de gemeente Dalfsen hield dinsdagavond in Theater De Stoomfabriek de eerste interactieve lezing uit een serie van drie. De rode draad tijdens deze reeks is (sociale) duurzaamheid. Het creëren van meer draagvlak voor duurzame thema’s en het op gang brengen van een dialoog is waar het om gaat. Er werd afgetrapt met de documentaire Wij oogsten hier geluk over Community Supported Agriculture (CSA), oftewel ‘gemeenschapslandbouw’ in Nederland. Annemie Lepelaars van zorgboerderij Landjuweel De Hoeven en Valerie van Dijck van Tuinderij De Veldhof en SCA Nederland hielden een gloedvol betoog voor groenten en fruit van dichtbij. In Dalfsen, om precies te zijn aan de Ankummer Es, is ook kwekerij Eef Stel gevestigd. Hij verbouwt vitale groenten die worden gevoed met gevitaliseerd water, ouderwetse meststoffen en veel vakmanschap. De producten zijn in de winkel bij het bedrijf verkrijgbaar en worden ook thuisbezorgd door stichting Joris Bezorgt.

De dialoog van dinsdag ging over het duurzaam verbouwen van voedsel en het opzetten van landbouwvollectieven in de buurt. Vorig jaar zette Groen Gebogen en Het Levende Dorp de eerste Duurzaamheids Dialogen op touw om te ontdekken hoe het is gesteld met het duurzame toekomstbeeld van de gemeente Dalfsen. Dit jaar wordt de zoektocht voortgezet onder de naam De Toekomstmakers. Het initiatief wordt gedragen door alle duurzame initiatieven in de gemeente Dalfsen waaronder Nieuwleusen Synergie, Duurzaam Hoonhorst, Duurzaam Oudleusen, Duurzaam Leefbaar Lemelerveld en het Dalfser Groen Gebogen.

Tijdens de bijeenkomsten komt het publiek in aanraking met inspirerende lokale en nationale sprekers en initiatieven die een gezonde, eerlijke en duurzame wereld nastreven.

Annemie Lepelaars van zorgboerderij Landjuweel De Hoeven in Dalfsen en Valerie van Dijck van Tuinderij De Veldhof en SCA Nederland (bij Joppe) namen het publiek mee in hun verhaal over het duurzaam verbouwen van voedsel waar boeren en consumenten in direct contact staan en gezamenlijk de verantwoordelijkheid dragen. Samen met regionale boeren zal dit thema verder worden onderzocht.

De volgende twee lezingen staan gepland op dinsdag 12 maart om 20.00 uur in Theater De Stoomfabriek in Dalfsen en dinsdag 9 april om 20.00 uur in De Wiekelaar in Oudleusen. De toegang tot de interactieve lezingen is gratis, maar aanmelden wordt op prijs gesteld. Stuur een e-mail naar detoekomstmakersdalfsen@gmail.com

De collega’s van VechtdalLeeft TV waren er dinsdag bij en spraken met Annemie Lepelaars en Valerie van Dijck.