Elektrisch vliegen lijkt dichtbij (bron: Zunum Aero)

 

 

BUITENLAND – Zunum Aero, dat wordt gesteund door Boeing HorizonX en JetBlue Technology Ventures, zegt dat er over 4 jaar elektrisch kan worden gevlogen. Het bedrijf zegt recent honderd elektrische vliegtuigen te hebben verkocht aan chartermaatschappij JetSuite. Deze deal luidt een nieuw tijdperk in voor vliegreizen. Dat meldt The Optimist, een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

 

Zunum onthulde de ambitieuze plannen voor elektrisch vliegen in een persbericht. JetSuite heeft honderd vliegtuigen besteld. De eerste zullen al in 2022 de lucht in gaan. Verwacht wordt dat de vliegtuigen als eerste met name gebruikt zullen worden als Amerikaanse privé charter en voor regionale vluchten in de VS van JetSuite dat zich richt op kleine, regionale luchthavens en vliegvelden, Het bedrijf past goed bij Zunum dat zich heeft toegelegd op het terugdringen van de tijd van deur tot deur bij het vliegen. Daartoe vermijden ze de grotere vliegvelden, maar stijgen en landen ze juist op de kleinere plaatsen.

 

De laatste decennia hebben de grotere luchtvaartmaatschappijen in de Verenigde Staten een complexe operatie opgezet die lijkt op een wiel. Vanuit verschillende kleine punten leiden de spaken steeds naar één centrale naaf. Daardoor kunnen er grote hoeveelheden mensen worden verplaatst, maar blijven de kleinere steden onbediend, omdat daar alleen maar korte, lokale vluchten vertrekken. De mensen moeten eerst met de auto of met een lokale vlucht naar een groot vliegveld reizen, overstappen en kunnen dan pas naar hun bestemming vliegen.

 

“Wij zien elektrisch vliegen als een manier om meer gelijkheid te brengen in deze industrie”, aldus Kumar. “Als kleinere vliegtuigen vanuit kleinere vliegvelden kunnen concurreren met de grotere vliegtuigen van de grotere vliegvelden, kunnen we het bestaande systeem echt veranderen. Vliegen wordt dan voor iedereen mogelijk. Wij kunnen frequenter en van en naar nabije vliegvelden vliegen, zonder al die ingewikkelde bagagesystemen en douanecontroles.”

 

De verwachting is dat de vliegtuigen van Zunum in eerste instantie een hybride elektrische aandrijving zullen hebben en op een later moment overgaan op een batterij-systeem. De vliegtuigen hebben ruimte voor twaalf passagiers en kunnen ongeveer 1.600 kilometer afleggen. De topsnelheid bedraagt ongeveer 550 km per uur en ze hebben maximaal 700 meter nodig om op te stijgen. Dat maakt ze dus ook zeer geschikt voor korte Europese vluchten.

 

Volgens CEO Kumar begint het bedrijf in 2019 met proefvluchten en zal de technologie in 2021 of 2022 klaar zijn voor certificering.