LOMBOK / NIEUWLEUSEN – Een aardbeving met een kracht van 6.9 op de schaal van Richter legde bijna een maand geleden het Indonesische eiland Lombok volledig in puin. 555 Mensen kwamen om het leven en zo’n 270.000 bewoners raakten dakloos. Dat meldt RTV Oost.

De uit Nieuwleusen afkomstige Karin Withaar (28) was op het eiland tijdens de aardbeving en overleefde. Van het dorpje Mentigi, waar ze toen was, is niets meer over. Kort na de aardbeving startte Karin de actiegroep Together For Lombok, om de hardst getroffenen te helpen aan water en voedsel.

“De situatie is inmiddels wel wat veranderd”, blikt Karin een maand na de ramp terug. “Mensen zijn nu voornamelijk druk bezig met het afbreken van de overblijfselen van de gebouwen. Je kunt merken dat de angst is afgenomen.” Want angst was er. Ook in de weken na de zware beving. Veel inwoners vreesden een nog grotere aardbeving, met wellicht een tsunami tot gevolg. Die bleef achterwege en langzaam maar zeker komt er weer wat leven op straat.

Hulp is nog net zo hard nodig, laat Karin weten. “Velen zitten natuurlijk zonder goed onderdak en met het regenseizoen op komst is dat alles behalve een ideale situatie. Ook voedsel en drinkwater zijn nog overal nodig.” Ondertussen is het puinruimen begonnen. “De mensen werken enorm hard aan het opruimen van alle puin. Het gaat jaren duren voor alles weer is opgebouwd. Mensen zitten nog zonder banen, dus de economie staat grotendeels stil.”

Karin en haar team brengen dagelijks drinkwater, rijst en groenten naar de dorpen en kampen. Daarnaast kijken ze wat er nodig is aan bouwmateriaal voor onderdak, dekens en essentiële producten als babyvoeding. “We zijn nu ook begonnen met het helpen van het weer opstarten van scholing in een van de dorpen. Gisteren hebben we hier de eerste benodigdheden voor gehaald, zoals tafeltjes en schoolspullen, maar ook speelgoed als voetballen en springtouwen.”

De komende periode blijven donaties aan Together For Lombok, de actiegroep van Karin, hard nodig. Inmiddels heeft ze ruim 4.300 euro opgehaald. “Het lijkt al even geleden en de media-aandacht neemt misschien af, maar we hopen dat de donaties niet stoppen. De mensen blijven sterk en positief maar hebben alle hulp enorm hard nodig.”