OVERIJSSEL –  “Ik hoop van harte dat er meer vrouwelijke burgemeesters komen”, aldus Commissaris van de Koning Andries Heidema zaterdagochtend in het programma Groot Onderhoud op Radio Oost. Op dit moment hebben slechts 5 van de 25 Overijsselse gemeenten een vrouwelijke burgemeester, waarvan er één waarnemer is. In Dalfsen is eenderde van de sollicitanten vrouw.

”Die verhouding is scheef”, erkent Heidema. “Het is hartstikke belangrijk dat er een betere balans komt tussen mannen en vrouwen. Het is raar dat bepaalde functies alleen worden bekleed door mannen in pakken.”

De voorganger van Heidema, Ank Bijleveld, maakte de benoeming van meer vrouwelijke burgemeesters tot één van haar doelen. Heidema onderstreept dit uitgangspunt, maar zegt dat zijn invloed beperkt is. “Mijn rol is om vrouwen die de ambitie hebben burgemeester te worden, te stimuleren en te steunen.”

Een commissaris van de koning draagt geschikte sollicitanten voor aan de gemeenteraad, waarna een vertrouwenscommissie de beste kandidaat selecteert. “Het is de raad die het bepaalt, niet de commissaris”, aldus Heidema. Wel merkt hij tot zijn vreugde dat het aantal vrouwelijke sollicitanten toeneemt. In Dalfsen was ruim een derde van de sollicitanten vrouw. Landelijk is er de laatste jaren sprake van een stijging van het aantal burgemeesters.

Behalve in Dalfsen loopt er momenteel in Overijssel een burgemeestersbenoeming in Oldenzaal. In Haaksbergen, Deventer en Twenterand moet de zoektocht naar een nieuwe burgemeester nog beginnen.

Klik op interview om het gesprek met Andries Heidema terug te luisteren.