(foto: Actiecomité HoogOverijssel)

 

 

BINNENLAND – Vanaf Lelystad Airport mogen alleen vakantievluchten vertrekken als de uitstoot van stikstof omlaag gaat. Dat zegt de stikstofcommissie-Remkes in een advies aan het kabinet over de luchtvaart. Directeur Hanne Buis van Lelystad Airport wil pas reageren nadat zij het advies van de commissie-Remkes heeft gelezen. Remkes zegt ook dat de Nederlandse luchtvaart (Schiphol) alleen mag groeien als de uitstoot wordt beperkt. Hij vindt het eerlijk dat de luchtvaart, net als andere sectoren, een evenwichtige bijdrage levert aan vermindering van de uitstoot. Dat meldt de NOS.

De commissie stelt dat het aandeel van de luchtvaart in de totale stikstofuitstoot beperkt is, maar wel groter dan eerder gedacht. Tot nu toe werd alleen gekeken naar vliegbewegingen van en naar Nederlandse luchthavens, tot een hoogte van 3000 voet. Maar Remkes vindt dat moet gekeken naar alle stikstof die door de luchtvaart in Nederland neerdaalt. Die is ook afkomstig van vluchten boven de grens van 3000 voet. Onderzoek door Leon Adegeest van actiecomité HoogOverijssel wees dat al uit.

De commissie ziet overigens wel mogelijkheden om de uitstoot door de luchtvaart te verminderen, bijvoorbeeld door elektrisch taxiën of het stimuleren van glijvluchten om het brandstofverbruik en de geluidsproductie te verminderen. Het adviesrapport wordt woensdag aangeboden, maar de inhoud lekte dinsdagavond al uit. Remkes adviseerde in september al dat de maximumsnelheid zo snel mogelijk omlaag moet. Er komt nog minstens één apart advies over de industrie en de scheepvaart. In mei wordt het eindadvies verwacht.

“De opening van Lelystad Airport wordt dankzij dit advies sowieso uitgesteld”, aldus GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger tegenover RTV Oost. “In het verleden hebben we gezien dat deze adviezen serieus worden genomen, het is ook een advies waar het kabinet zelf om heeft gevraagd. Alle uitstoot van de luchtvaartsector moet opnieuw in kaart worden gebracht. Er moet dus een nieuwe milieueffectrapportage komen. Dit kan niet anders dan uitstel van de opening van Lelystad Airport betekenen.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver denkt dat de opening van het vliegveld definitief van de baan is. Op Twitter laat hij weten dat het ‘goed nieuws zou zijn voor omwonenden, onze luchtkwaliteit en het klimaat.’

Ook volgens SP-Tweede Kamerlid Cem Laçin noemt de uitbreiding van Lelystad Airport een onmogelijke zaak. Kamerlid Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren spreekt van ‘de zoveelste nekslag’.