(eigen foto)

 

 

DALFSEN – Voor het eerst in haar geschiedenis heeft de gemeente Dalfsen een vrouwelijke burgemeester. Maandagavond beëdigde Commissaris van de Koning Andries Heidema e 39-jarige Erica van Lente tot burgemeester van de gemeente Dalfsen. Tot eind vorig jaar was zij waarnemend burgemeester van de Groningse fusiegemeente Bedum. Voor het gemeentehuis werd zij welkom geheten door de leden muziekvereniging Excelsior.

Zelden zat de raadszaal zo vol. Opvallend was de grote schare Groningers die haar uitgeleide leek te doen. Onder hen ook twee collega’s van de lokale omroep in Bedum. Na de beëdiging, het omhangen van de ambtsketen en het in ontvangst nemen van de voorzittershamer vestigde Van Lente de aandacht op zich met haar speech. Daarin noemde ze een aantal zaken die haar bijzondere aandacht hebben: het armoedebeleid en de Flevolandse luchthaven.

Van Lente is twintig jaar actief geweest in Groningen. Haar moeder komt uit het noorden, haar vader uit Dalfsen. om precies te zijn het buurtschap Lenthe. “Dus het was logisch dat ik ging solliciteren”, vindt ze. “Ik ga van mijn moedersland naar mijn vadersland.”
Luco Nijkamp, voorzitter van de vertrouwenscommissie, zei in oktober 2018: “Onze inwoners hebben actief meegedacht wie onze nieuwe burgemeester zou moeten worden en waar die aan moest voldoen. De raad heeft toen een profielschets vastgesteld met drie belangrijke rollen. De raad zocht een verbinder in de gemeenschap, een aanjager in de regio en een dienend leider in het gemeentehuis. Met Erica van Lente krijgen we een actieve, enthousiaste en zeer kundige burgemeester die goed bij Dalfsen past.”

Erica van Lente was onder meer werkzaam bij de NAM/Shell, de Gasunie, het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken en bij VerbindDrenthe (Stichting Breedbandplatform Drenthe). Zij studeerde Romaanse talen en Culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft ervaring als raadslid en fractievoorzitter (van 2010-2014 voor de PvdA in Groningen, red.). Tot eind vorig jaar was zij waarnemend burgemeester van het Groningse Bedum. Deze gemeente ging op 1 januari van dit jaar samen met de gemeenten De Marne, Eemsmond en Winsum op in de nieuwe gemeente Het Hogeland.

‘Openbaar bestuur en infrastructuur (energie en telecom) zijn de rode draden in mijn loopbaan. Bij verschillende organisaties werk(te) ik op het kruispunt van nieuwe ontwikkelingen / strategie / business development en de manier waarop daar door de buitenwereld naar gekeken wordt. Ik leg verbindingen tussen de organisatie en de belangrijkste stakeholders en breng zo werelden bij elkaar. Ik heb verstand van zaken (doen) en heb daarbij hart voor de (publieke) zaak’, aldus Van Lente op haar LinkedIn-account.