(eigen foto)

 

 

OVERIJSSEL – In navolging van de provincies Friesland en Drenthe heeft ook Overijssel bakzeil gehaald. Na een stevig en constructief gesprek met de LTO is maandagmiddag de beleidsbrief voor de agrarische sector met daarin het veelbesproken onderwerp stikstof voorlopig opgeschort. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher van Landbouw kon ook weinig anders met meer dan duizend boeren en boerinnen tegenover zich. In de bermen langs de toegangswegen naar het Zwolse provinciehuis stonden 800 tractoren strak naast elkaar geparkeerd en voor het imposante gebouw zag het zwart van de mensen.

Opschorten wil trouwens niet zeggen dat de omstreden regels nu definitief van tafel zijn. De landbouwsector gaat daarover in gesprek met het provinciebestuur. Een frisse start voor de agrarische belangenorganisaties en de de politici om samen te sleutelen aan een aanvaardbaar plan voor de hele agrarische sector. In eerste instantie hield gedeputeerde Ten Bolscher vanuit een ‘zwevende’ kuubskist de boot af door te zeggen dat hij dinsdagavond open stond voor overleg, maar zeker niet eerder. Dat schoot volledig in het verkeerde keelgat van de verzamelde boeren die eisten dat hij met iets anders moest komen omdat de protestactie dan aanmerkelijk langer zou gaan duren dan oorspronkelijk aangegeven. Ten Bolscher koos eieren voor zijn geld en ging binnen met Ben Haarman en Sander Pereboom van LTO Noord in overleg. Drie kwartier later sprak hij de verlossende woorden: “Het vertrouwen is onderling uitgesproken om met elkaar verder te gaan. De kern is: als je vertrouwen hebt, kun je stappen verder zetten.” Missie geslaagd en ruimte om samen slagen te maken.

In een schriftelijke verklaring liet de Statenfractie van de Partij voor de Dieren maandagmiddag weten woensdag een motie van wantrouwen in te dienen tegen gedeputeerde Ten Bolscher. Volgens de partij getuigt het opschorten van de beleidsregels van onbehoorlijk bestuur.

De door LTO Noord opgezette actie was strak geregisseerd en werd begeleid door Rijkswaterstaat en de politie. Onderweg naar Zwolle en terug gingen bij veel toeschouwers langs de kant de duimen omhoog, het bewijs dat de boeren nog steeds op de sympathie van het publiek mogen rekenen.

Kijk hier voor de video’s, gemaakt tijdens het boerenprotest in Zwolle.

 

(aangeleverde foto)

 

(eigen foto’s)